Мобилно меню

4.7948717948718 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (39 Votes)

IMG 7186 300x225На 4 август Старозагорският митр. Киприан отслужи св. Литургия в църквата „Св. Йоан Рилски Чудотворец“, по-известна като „Потопената църква“ в язовир „Жребчево“.  Храмът стана известен от множество фотографии, направени през лятото, когато нивото на водоема спада и църквата се показва над водата. Тя е съградена през 1891 г. в с. Запалня върху останки на храм от 4 в. Селото спира да съществува през 1965 г. заради строежа на язовир „Жребчево“. Водоемът се намира между Нова Загора и Сливен. Последната служба в цървата е на 28 април 1963 г., когато се венчава синът на поп Драган Стойков, Стойко Стойков, който присъства на днешното неделно богослужение и не скри вълнението си, че храмът оживява след 56 години.

Стотици богомолци се стекоха на богослужението, оглавено от митр. Киприан, в което взеха участие свещеници от епархията. В словото си към присъстващите владиката отбеляза, че днес дължим огромна благодарност и поклон пред паметта на всички хора, които са изградили този храм и са го изпълвали с живот чрез молитвите си.

IMG 7192 300x225„Така, както този храм толкова години не се поддаде на водите, беше оживотворен от това богослужение, нека нашата вяра бъде толкова силна и вдъхновяваща, та да ни укрепва да бъдем ревностни православни християни, пазейки своята вяра, съхранила народа ни като православен. Бъдете благословени!“, каза митр. Киприан и благодари на всички, които помогнаха това събитие да се случи.

Владиката сподели също: „Обетът, който съм дал пред себе си и пред св. Йоан Рилски, е всяка година на този ден, на седмата неделя след Петдесетница, да отслужваме св. божествена Литургия в този прекрасен храм, който остава спомен на нашите вяра и българщина, съхранени през вековете“.

Сформиран е инициативен комитет начело с Пламен Курумлиев от Твърдица, който набира средства за възстановяване на храма.

Снимки: Сайт на Старозагорска епархия и Impact Press Group

potopena2

 potopena


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/u4rx4 

Разпространяване на статията: