Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (6 Votes)

4555В навечерието на празника Преображение Господне участниците в поклонническия път „Рилският Чудотворец“ достигнаха манастира на св. Йоан. Над 150 човека взеха участие в десетата година от поклонническия преход от София до Рилския манастир. Участниците преминаха през три планини – Витоша, Верила и Рила - в памет на пренасянето на мощите на св. Йоан от Търново до Рилския манастир.

В тазгодишния преход се включиха както поклонници от миналите години, така и много нови хора. Протосингелът на Софийска епархия архим. Василий, както и столични свещеници извървяха пътя от столицата до свeтата обител, подкрепяйки участниците и извършвайки богослуженията по пътя. Всяка вечер към групата на поклонниците се присъединяваше и о. Ангел Ангелов, дългогодишен участник в поклонническия път. Той се включваше в духовните разговори край лагерния огън.

3222233В поклонническия път се включиха и участниците в тазгодишния Младежки форум, организиран от Варненска и Великопреславска митрополия. Младежите, водени от Борислав Аврамов, преживяха вълнението от новите запознанства, от включването в молитвена общност, устремена към светата обител на Рилския Чудотворец, от задушевните духовни разговори в края на деня, от изпитанието на личната вяра и издръжливост.

Дългогодишните участници в похода посочват, че десетото му издание показва колко много се е развила инициативата, около нея се е оформила стабилна общност, към която се присъединяват нови хора, които тръгват по утъпканата вече пътека.

Тази сутрин поклонниците взеха участие в празничната св. Литургия в манастирския храм и след посещение при гроба на св. Йоан Рилски се завърнаха по родните си места.

На първата снимка: Традиционният водосвет на Рилските езера

На втората снимка: Край огъня в края на деня

Снимки: Стефка Борисова


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/u4r8a 

Разпространяване на статията: