Мобилно меню

2.1866666666667 1 1 1 1 1 Rating 2.19 (75 Votes)

5551232

На 1 август за десета поредна година от София потегли поклонническият път „Рилският Чудотворец“. Той възпоменава пренасянето на мощите на св. Йоан Рилски от Търново до Рилския манастир, станало преди 550 години. Поклонниците ще извървят пътя от София до най-голямата св. обител у нас, преминавайки през три планини – Витоша, Верила и Рила. Те ще пристигнат там за празника Преображение Господне, който се чества на 6 август.

По традиция походът започна със св. Литургия в столичния храм „Св. Софѝя“, която оглави ставроф. ик. Ангел Ангелов, духовен надзорник на Софийска епархия и редовен участник в поклонническия път през всичките десет години.

След това участниците в похода се отправиха с лития към ротондата „Св. Георги“, а оттам тръгнаха към хижа „Кумата“ на планината Витоша. В близкия параклис „Св. Йоан Рилски“ беше отслужена вечерня с Богородичен канон, както ще е всяка вечер през тази седмица. Всеки ден ще се чете и акатист на преп. Йоан Рилски.

45433

Снощи на Витоша се състоя първата опознавателна среща на участниците в десетия поход. Тази сутрин след богослужението, извършено от архим. Василий, протосингел на Софийска митрополия, поклонниците се отправиха на път през Витоша.

Походът се организира от Богословския факултет на Софийския университет, Софийска митрополия и Столична община.

В него по традиция участват и свещеници, които извършват богослужения и четат молитви, разговарят с поклонниците на духовни теми. Инициаторът на поклонническия поход доц. д-р Павел Павлов посочи, че целта на прехода е вървене с вяра и вглъбяване в молитвата.

През годините броят на поклонниците постоянно расте. Но много от тях са редовни участници в поклонническия път. Преодолявайки трудностите на пътя и атмосферните условия, участвайки в общи молитви и духовни разговори, те се сближават и на практика изграждат общност от съмишленици, които продължават връзките си и след това.

Поклонническият път „Рилският Чудотворец“ вече има и своя интернет страница – тук .

Снимки: Стефка Борисова

9999099009899009899

 eeeweeew


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/u4r3d 

Разпространяване на статията: