Мобилно меню

1.975 1 1 1 1 1 Rating 1.98 (40 Votes)

2019 07 28 1732На 1 август с благословението на Софийска митрополия за 10-а поредна година ще се проведе пешеходният преход „Рилският Чудотворец“ от София до Рилския манастир. Той се организира от Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и негови водачи са доц. д-р Павел Павлов и ставроф. ик. Ангел Ангелов, духовен надзорник на Софийска епархия.

Точно на десетата годишнина на похода се честват и 550 г. от връщането на мощите на светеца в Рилската св. обител, което събитие възпоменава поклонническият път. Участниците ще преминат през три планини – Витоша, Верила и Рила, в молитвено шествие и богослужения, в атмосфера на приятелски разговори и духовни беседи.

Поклонническият път „Рилският Чудотворец“ ще започне на 1 август в 9 ч. в столичния храм „Св. Софѝя“ със св. Литургия. В навечерието на шестия ден, на празника Преображение Господне, поклонниците ще пристигнат в Рилския манастир, за да участват в тържествената св. Литургия и да се поклонят пред мощите на св. Йоан Рилски.

В поклонническия път могат да се включат всички, които искат до изпитат атмосферата на молитвеното вървене към Рилския Чудотворец. Организацията на похода позволява поклонниците да се присъединяват на различни етапи от похода според възможностите си. Организаторите предупреждават, че всеки желаещ трябва да съобрази участието си с физическото си състояние. Преходът през планината е свързан със сериозно натоварване при различни атмосферни условия. Нощуването се организира в хижи, палатки или селски храмове.

Повече информация можете да намерите на страницата на инициативата: http://www.rilskipoklonnik.bg/


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/u4qf3 

Разпространяване на статията: