Мобилно меню

4.8666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (30 Votes)

ac55bd011fd23b8f82b12f4313581507Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ отбелязва 1100-годишнината от основаването на българския манастир „Св. вмчк Георги Зограф“ на Света гора (Атон) със специално подготвена изложба. Тя е част от новата експозиционна поредица „Книжовен калейдоскоп“ в Зала „История на книгата“ и може да се разгледа до 30 май.

През май – месеца на книжовността, Националната библиотека на България представя в специалната витрина с микроклимат в Зала „История на книгата“ различни книжовни паметници, свързани със св. обител Зограф. Те са подбрани от колекциите „Славянски и чуждоезични ръкописи“, „Старопечатни, редки и ценни книги“, „Ориенталски сбирки“, както и „Портрети и снимки“ към Българския исторически архив.

Най-ранният експонат е Пслатир от средата на 16 в., донесен от Зографския манастир. Полетата на повечето листове от този ръкопис са изпълнени с множество кратки бележки за местонахождението на части от мощите на различни светци в манастирите и скитовете на Света гора. Вторият показан ръкопис е Писмовник от 1783 г., писан от йерод. Серафим в Зограф. Той съдържа 48 образци за писма, предимно от името на духовници към духовници.

Сред експонатите са още книга, отпечатана в първата българска печатница в Солун – „Краткое описание двадесят монастирей обретающияся во Святой горе Атонской“ от 1839 г., и османотурски документ от 1866 г., свързан със спор за границите между земите на сръбския манастир „Хилендар“ и българския манастир „Зограф“ на Света гора. Изложбата допълват разновременни, изключително интересни и ценни черно-бели и цветни оригинали, фотокопия и пощенски картички с изгледи от Зографския манастир.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/udcff 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.