Мобилно меню

4.5555555555556 1 1 1 1 1 Rating 4.56 (45 Votes)

78498CF1 C6F6 48EB 8AD3 F766FFAAE420 960x640Старозагорският митрополит Киприан, в качеството си на говорител на Св. Синод на БПЦ, също излезе с изявление за посещението на папа Франциск в нашата страна. Текстът беше публикуван на страницата на Старозагорска епархия.

Митрополитът дава оценка на папската визита в Синодната палата „като пряк участник и свидетел на случилото се“. Той подчертава, че „посрещането на папа Франциск в Св. Синод на БПЦ, макар и определено като „протоколно“, беше изпълнено с дух на разбирателство, толерантност и диалогичност“.

„Негово Светейшество Българският патриарх Неофит, с присъщия си такт и добронамереност, изказа своите, а и на членовете на Св. Синод, добри чувства към главата на Римокатолическата църква и водената от него делегация. Твърдо мога да заявя, че това наше позитивно посрещане беше ясно видяно и оценено. Ние приехме св. отец като глава на суверенна Ватикана. По този начин Св. Синод на БПЦ-БП, воглаве с Българския патриарх Неофит изрази своето уважение и застана твърдо зад министър-председателя на България, г-н Бойко Борисов, който преди една година покани папа Франциск на официално посещение в България“, се казва в текста на Старозагорския митрополит.

Владиката отрича да е имало страх сред членовете на Св. Синод относно визатата на папата. Той подчертава: „Ние, винаги ще пазим и ще се стремим да съхраняваме със страхопочитание Божиите заповеди. Те са вечни, в тях няма конюнктура и престъпването им означава изтръгване на православните ни корени и вяра. Каноните са ясни, от собствената ни воля зависи да ги спазваме или не. Това не е ретроградност и схоластика, а жива истина, която ни съхранява като народ и дух. Нека поне малко се почувстваме потомци на св. Йоан Рилски, спазвайки думите от Завета му към неговите следовници: Стойте добре и дръжте преданията, които сте чули от мене, без да се отклонявате нито надясно, нито наляво, но ходете по дадения път!“.

В заключение митр. Киприан заявява: „Искам да изразя доброто си чувство към папа Франциск и личността му на добър пастир, който винаги ще търси добротворство и миротворство, носейки в себе си човещина и коректност. Качества, над които в личен план трябва да работим всички. Особено преди да се осмелим да критикуваме“.

Целият текст – тук.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/u4pp3 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.