Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (10 Votes)

featured bulgaria 31 alexander nevski churchНа 10 май 1953 г. е възстановено патриаршеското достойнство на Българската православна църква. Празникът е вписан в българския църковен календар като значимо събитие. Тази година честването на Възстановяването няма да е на 10 май, а се отлага за следващия ден. Тогава в Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ ще бъде извършена архиерейска св. Литургия за празника на св. братя Кирил и Методий, чиято памет в Църквата се отбелязва на 11 май. След св. Литургия ще бъде отслужен и молебен по повод Възстановяването на Българската патриаршия. Началото на св. Литургия е в 9:30 ч., а на молебена – в 11 ч.

От църковното настоятелство на катедралата приканват православните християни да вземат молитвено участие в духовното тържество по повод празника на светите равноапостоли и славянобългарски просветители.

В близкото минало честването на възвръщането на патриаршеското достойнство на нашата църква се отличаваше с повече тържественост и събираше в столицата епархийските митрополити, които участваха в богослужение, отлавявано от патриарха.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/udcrx 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.