Мобилно меню

4.85 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (100 Votes)

bogoslovski 10Тази година Библейската библиотека към Богословския факултет на СУ става на 20 години. Макар и със сравнително кратка история, библиотеката е явление, с което факултетът и библеистите в него се гордеят.

Директорът на библиотеката доц. д-р Ивайло Найденов организира по повод кръглата годишнина международна научна конференция, на която ще бъдат поканени всички, които имат принос за учредяването и утвърждаването на тази библеистична институция. По този повод у нас пристига проф. д-р Карл-Вилхелм Нибур от Богословския факултет на университета „Фридрих Шилер“ в Йена, който е един от основателите на Библейската библиотека, дарител и радетел за нейното допълване и обогатяване, а в последните десетина години е и председател на Комитета за Източна Европа на световното Дружество за новозаветни изследвания (Studiorum Novi Testamenti societas). Както е известно, от българска страна инициатор и организатор на библиотеката е проф. Иван Желев Димитров, който е и дългогодишен неин пръв директор. През годините в хранилището ѝ постъпват над 10 хиляди книги по библеистика, дарени от различни преподаватели, автори, издатели от чужбина и България.

Конференцията и съпътстващите я събития ще се проведат от 10 до 14 октомври в София. Надслов на научния форум са думите на бл. Августин: „Новият Завет е скрит в Стария, Старият Завет се разкрива чрез Новия“. Надсловът е избран неслучайно, тъй като участниците са както старозаветни специалисти, така и новозаветни изследователи.

Събитието ще започне официално на 11 октомври с молебен в столичния старинен храм „Св. Софѝя“, който ще бъде отслужен от храмово духовенство с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. По-късно в аулата на Софийския университет ще бъде връчено отличието „доктор хонорис кауза“ на проф. д-р К.-В. Нибур. След награждаването проф. Нибур ще изнесе лекция на тема: „Европейска книга ли е Библията“.

На 12 октомври в аулата на Богословския факултет ще се състои научната конференция, а вечерта ще се проведе награждаването на участниците в конкурса „Вечната книга и ние“, който се провежда по инициатива на Библейската библиотека. На 13 октомври за гостите на конференцията е организирана екскурзия до Троянски манастир.

Докладите от научния форум ще бъдат публикувани в следващия том на поредицата „Библейска библиотека“.

Годишнината на Библейската библиотека съвпада с 130-годишнината на СУ „Св. Климент Охридски“ и 95-годишнината от основаването на Богословския факултет, затова е и включена вече в празничния календар на СУ.

Входът за научните и празнични прояви е свободен.

Създаването на Библейската библиотека има своята предистория, която започва още през 1996 г., когато за пръв път източноевропейски учени в областта на Новия Завет са приети в SNTS – световното Дружество за новозаветни изследвания. Единственият представител на България в организацията е проф. д-р Иван Желев Димитров. Тогава в Страсбург се учредява Комитет за подпомагане на новозаветната наука в Източна Европа. През 1997 г. се взема решение да се основат две библеистични библиотеки в Източна Европа. Проф. Желев успява да убеди колегите си от световното дружество SNTS едната да е в София, а другата се организира в Санкт Петербург. От SNTS са осигурени средства за устройването на библиотеката в сградата на Богословския факултет на СУ. За целта се преустройва някогашният кухненски блок към пансиона на третия етаж, като се прави основен ремонт и се поръчват стелажи и други мебели. Официалното откриване е през 1998 г., но вече 2 години преди това пристигат дарения от най-новите издания в областта на Новия и Стария Завет и юдаистика на немски, английски, френския, испански, гръцки, руски и пр.

Освен отделни бройки или по-големи пратки, в София се получават и завещани цели библиотеки на пенсионирани или починали професори по Нов Завет от различни страни. Така се получават и повторения на някои книги, но те се изпращат в Православния богословски факултет на ВТУ и в катедрата по богословие в Шуменския университет, дори в БФ в Скопие.

Докато десетилетия след 1944 г. богословите у нас разполагат само с довоенна чужда литература, след създаването на Библейската библиотека те вече получават книги, издадени в Европа, САЩ, ЮАР и пр. още в същата година.

През годините се набират средства за закупуване на нови книги от регионалните организации на SNTS по страни и континенти, но също така и чрез дарения на големи концерни като Höchst, Bayer, Volkswagen и пр. Така днес Библейска библиотека е един истински научен институт, който е в помощ на всички интересуващи се учени, студенти, граждани от страната и чужбина.

Още по темата:

Библейската библиотека на софийския Богословски факултет се обогати с 1200 книги

Библейската библиотека в БФ на СУ навърши 15 години


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uw4xy 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.