Мобилно меню

4.4285714285714 1 1 1 1 1 Rating 4.43 (28 Votes)

IMG 2947Тази година се навършиха 15 години от официалното откриване на библиотеката с библеистична литература в Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Със скромните сили на колегията, която се потруди за изграждането и организирането на библиотеката, с добрата воля на Богословския факултет като домакин и партньор и с несравнимата щедрост и съдействието на световното Дружество за новозаветни изследвания (SNTS), посредством неговия Комитет за Източна Европа, днес се радваме и разчитаме на 9 500 библиотечни единици, от които 7 000 книги и 2 500 тома периодика. Това са най-новите изследвания в областта на библейската наука (Стар Завет, Нов Завет, юдаистика) на 15-ина езика, като най-много са на немски, английски, гръцки, френски и руски език.

За да си спомнят за началото, да запознаят читателите, колегите в БФ и приятелите с библиотеката и с издадената поредица „Библейска библиотека“, която вече има 9 тома, с участието на ръководството на Богословския факултет на 28 ноември 2013 г. беше организиран ден на отворените врати на Библейска библиотека, както и кратка информационно-тържествена част от 16:00 ч., която включваше:

IMG 29651. Поздравителни адреси от видни европейски новозаветни богослови от ръководството на Дружеството за новозаветни изследвания, прочетени от проф. д-р Иван Желев Димитров, основател и дългогодишен директор на библиотеката.

2. Представяне на историята и дейността на библиотеката, както и на поредицата „Библейска библиотека“ от доц. д-р Ивайло И. Найденов, директор на ББ.

3. Представяне на последния, 9-и том на ББ Сърцето в Стария Завет от автора – гл. ас. д-р Анна А. Маринова.

4. Представяне на нов библеистичен сборник по научен проект „90 години Библеистика в България“ на преподаватели от БФ и съставител д-р Екатерина Дамянова, който съдържа био-библиографски сведения за авторите в родната библеистика от края на 19 в. досега и предстои да излезе от печат в следващите дни.

Библейската библиотека е на третия етаж в сградата на Богословския факултет на СУ, пл. „Св. Неделя“ № 19. Тя е най-богатата библеистична библиотека на Балканския полуостров, като съдържа библии, речници, коментари, отделни изследвания, научни сборници, списания и CD с библеистични материали. През последните години специализиран библиотекар е магистърът по богословие и библиотекознание г-жа Мирослава Млечкова.

IMG 2975

IMG 7832

 IMG 7842


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/9phcx 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...
Душо моя, търси Единствения... Душо моя, ти нямаш никакъв дял със земята, защото ти си от небето. Ти си образът Божи: търси своя Първообраз. Защото подобното се стреми към подобно.
Св. Тихон от Воронеж