Мобилно меню

4.8518518518519 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (27 Votes)

6583502 768x536Игуменът на Бигорския манастир в Македония архим. Партений получи почетния медал на Европейския парламент. Отличието му беше връчено в Народното събрание от българския евродепутат Андрей Ковачев, който го номинира за наградата за Европейски гражданин за 2018 г. Така игуменът на известния Бигорски манастир в Македония стана един 50-те лауреати на Европейския парламент с мотива, че със своята обществена дейност той насърчава разбирателството и евроинтеграцията на македонците.

Цвета Караянчева, председател на Народното събрание на Република България заяви, представяйки духовника пред българските депутати: „Ние често повтаряме, че най-важното за всички е европейската перспектива за нашия регион. Архим. Партнией е доказателство, че тази цел е възможна и реалистична. Той е известен с уважението си към всички хора, независимо от тяхната религиозна, етническа или национална принадлежност. С активната си, достойна за уважение и неуморна родолюбива дейност, той има значителен принос за укрепването на европейския дух и ценности на хората, не само в Македония, но и в целия регион. Да не забравяме, че да работиш за разбирателство между хората, за тяхното взаимно опознаване и приятелство е безценна мисия, която е гаранция за благополучието на хората в нашия регион. Аз искам да го поздравя и да призова: нека има повече хора като него, да се поучим от неговия пример, за да можем да бъдем толерантни, родолюбиви и европейци“.

t010В своето слово архим. Партений заяви, че за него е голяма чест да получи награда от висшия законодателен орган на обединена Европа, макар да смята, че тя е далеч над неговите заслуги. Духовникът е убеден, че идеалите на Европа трябва да бъдат съобразени с Христовото благовестие, защото християнските ценности и принципи са в основата на европейските общества. „Само християнството дава пълна свобода, пълнота, честност и отдава еднаква ценност на всяка човешка личност, но и на всички народи по света“, заяви той.

„За мен е особена чест да бъда първия православен монах и свещеник, който получава тази почетна европейска награда. Любовта и уважението, което проявявате към нас като монашеско братство в Република Македония, ще ни стимулира още повече, но и ни задължава да се стараем да разпространяваме европейския дух и ценности, основани на евангелските принципи за равнопоставеност между хората, за мир и единство между тях. Такива ще бъдат и нашите усилия за задълбочаване на братолюбието между братските народи на Македония и България, имайки предвид, че нашите общи дейци имат огромен идеен принос за това, което днес наричаме европейска цивилизация. Ние твърдо подкрепяме постигнатия Договор за добросъседски отношения, приятелство и сътрудничество между Република Македония и България, който е написан с кръвта на нашите предци и за радост на душите им. За да стане това обаче, той трябва да се изпълнява правилно, в дух на толерантност, любов, зачитане на взаимните различия, а не да се превръща в причина за ненужди раздори, съблазни и охладняване на отношенията. Защото всичко, което причинява отчуждение, негативни чувства или омраза, не е евангелско дело, а следователно няма и благословията на боголюбивите ни предци“.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uw4pw 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.