Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (27 Votes)

967d60cccd71cbf18a3d8c84bbac92edДойде лятото, колкото и тези дни времето да ни изглежда априлско. Детските летовища, които отделни митрополии, обители или храмове организират, започнаха да събират децата. В неделя беше открит сезонът и в Хаджидимовския манастир „Св. Георги“, където за 25-и път (като се започне от 1994 г.) летуват деца от епархията, както и от други места. Шест смени ще минат през обителта. Момчета и момичета от началния, средния и горния курс на обучение ще се редуват цели два месеца. Освен отговорника на летовището, с лагерниците ще работят в обучение и занимателни дейности младежи и девойки. Духовници, начело с митрополита, ще се срещат с децата за нравственото им усъвършенстване, а децата ще участват в богослуженията за определено време – за да се въцърковяват, но и да не им дотяга. Които имат музикален слух, успяват да „подпяват“, всички заедно казват определени молитви. Учат се да са заедно в учението, труда, молитвата. След това се вижда, че родителите са доволни, а децата отсега си обещават догодина пак да се видят в летовището.

И така е при всяко църковно летовище. Затова си струва да се влагат средства, които така или иначе никога не достигат, заслужава си да си жертват част или дори цялата отпуска ръководителите на групи или на цялата смяна. Знам една ръководителка на смяна, която всяка година се зарича, че догодина вече няма да участва, много ѝ идва напрежението – особено при буйни деца или при неоправдано претенциозни родители, или при внезапно заболяване, или при нещо извънредно. И на следващото лято тази жена, забравила какво се е заричала, отново с радост посреща децата, запознава се с новите, търси подкрепата на старите летовници за по-добро сработване или по-добре да кажа за сприятеляване на децата. Защото тази работа е тежка, трудна, но благородна. И си заслужава.

Деца за летовищата има достатъчно, средства се намират доста по-трудно, но хората споделят, че най-трудно е с намиране на ръководители. Именно защото работата не е лесна, а и обикновено не се заплаща. Но не бива да се отказват онези, които веднъж са решили да работят и по този начин с децата. Това е част от мисията на Църквата.

36345255 1937763936243384 2752631620744773632 nВече пет години в Кремиковския манастир край София също се провеждат православни детски лагери. Те събират малчугани не само от Софийска епархия, но и от цялата страна. В манастира сега тече втората лагерна група за това лято с ръководител Милена Йоцова. Благодарение на нейните неуморни усилия и подкрепата на о. Серафим Янев Кремиковският манастир става център на християнска просвета и незабравими преживявания за деца и младежи, които откриват Църквата.

Тази година за пръв път организира летовище и новоизбраният Видински митр. Даниил. Свидетел на началото на тази дейност в своя манастир край Хаджидимово, той е решил да следва добрия пример. По негова инициатива в Лопушанския манастир „Св. Йоан Предтеча“ се организира летен детски православен лагер. Той ще е безплатен за всички деца. Организаторите осигуряват изхранването, заниманията и грижата за децата. Те ще се хранят по четири пъти на ден, а менюто е съобразено с изискванията за здравословно и пълноценно хранене на подрастващите. Материалите, пособията и спортните уреди, необходими в учебно-възпитателния процес и игрите на лагерниците, се осигуряват от братството на манастира, от митрополията и от дарители. За всяка лагерна смяна е предвидено провеждане на екскурзии и походи в района на манастира. Децата постепенно ще бъдат въвеждани в истините на вярата и църковния живот.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uxqry 

Разпространяване на статията:

 

 

Нов проект

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

Какво представлява проектът?

За кого е предназначено изданието?

Kое прави това издание различно?

Как можете да помогнете:

Карикатура на седмицата