Мобилно меню

4.8898678414097 1 1 1 1 1 Rating 4.89 (227 Votes)

555В Деня на българската просвета и култура Двери чества 13 години от създаването си. Датата, на която стартира порталът, беше избрана неслучайно. Проектът Двери беше замислен и се осъществява като образователно-просветен и с мисионерска насоченост – да разширява кръга на своите читатели от тясно църковната сфера към така нареченото „светско“ общество. Да говори за Христовата Църква, нейната общност и ценности на език, разбираем за съвременните българи. Стремежът ни е, доколкото можем, да следваме примера на св. братя Кирил и Методий, посветили живота си на християнската проповед сред славяните на техния роден език.

През тези 13 години ние бяхме водени и от стремежа да търсим Христовата правда и да я отстояваме, да дадем възможност да се чуе гласът на онеправданите. 13-та година на Двери бележи своеобразен връх в опитите за натиск върху нас. Но ние знаем, че насилието, страхът и заплахите не са оръжията на Църквата. Христос ни казва, че кротките ще наследят земята, а един от големите съвременни православни мисионери архиеп. Анастасий (Янулатос) посочва, че Христос не пребивава там, където има арогантност и лицемерие.

На 24 май Двери с радост посреща поредния си рожден ден и навлиза в по-зряла възраст. Знаем, че Двери ще го има, докато го търсят читателите, гладни и жадни за Христовата правда. Те ще я намират в сайта – в текстовете на светите отци, на съвременните проповедници, в живота и примера на изповедниците на Църквата, в ежедневието на нашите съвременници, които отстояват християнската си самоличност, изправени пред различни предизвикателства в днешния свят по цялата земя.

И не на последно място, ние се надяваме да даваме своя принос и занапред за развитието на диалога в нашата църковна общност, защото сме убедени, че в липсата на откритото поставяне на проблемите и в нежеланието те да бъдат посрещнати отговорно, се крие една от основните беди на християнския ни живот. Знаем и се надяваме, че нашите верни и добронамерени читатели и занапред ще ни помагат да поставяме правилните акценти в този разговор, от който всички се нуждаем и в който всички израстваме.

Честит празник!


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uxdu8 

Разпространяване на статията: