Мобилно меню

4.8518518518519 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (54 Votes)

След като Македонската православна църква и Сръбската православна църква взеха съответни решения да отпразнуват годишнината от учредяването на Българската Охридска архиепископия, накрая и Св. Синод на Българската православна църква – Българска патриаршия реши да отбележи поне тази кръгла хилядна годишнина.

Както е известно, ромейският (византийски) император Василий Втори Българоубиец, след като завзема западното българско царство, през 1018 г. на мястото на закритата Българска патриаршия учредява Българската архиепископия (Αρχιεπισκοπή Βουλγαρίας), известна повече като Охридска архиепископия – по името на града-седалище на архиепископа.

На редовното си заседание от 14 май 2018 г. Св. Синод на БПЦ-БП в пълен състав е взел решение за отбелязване на 1000-годишнината от основаването на Българската Охридска архиепископия, което огласи едва днес.

Честването ще бъде скромно. На 10 юни 2018 г. ще се отслужи архиерейска света литургия в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ (засега не се знае дали патриарх Неофит ще може да служи). След богослужението се очаква да се отслужи панихида за покойните предстоятели и клирици на тази архиепископия, а след нея и молебен за здраве и преуспяване по пътя към спасението на всички чеда на приемницата на историческата архиепископия, Българската православна църква – Българска патриаршия.

Във връзка с бележитата годишнина ще бъде изготвено извънредно патриаршеско и синодно послание.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/ux8h9 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.