Мобилно меню

4.047619047619 1 1 1 1 1 Rating 4.05 (21 Votes)

2018 05 02 1145Две инициативи подготвя софийският Богословски факултет за участие в майските дни на културата на Софийския университет “Св. Климент Охридски”. На 11 май от 13 ч. в сградата на факултета, пл. „Света Неделя“ №19, ще бъде открита изложба на тема: Кирило-Методиевската идея в православното християнство”. Тя се състои от дванадесет големи платна, които визират връзката на източното православие със св. Кирило-Методиевото дело през вековете. Експозицията ще остане до 24 май.

На 16 май от 16 ч. в залата на Етнографския музей при Института за етнология и фолклористика към БАН на пл. „Княз Александър I“ № 1 ще бъде представен сборникът „Благовестие и мисия. Мисионерско и просветителско дело на св. братя Кирил и Методий и св. Климент Охридски“. Сборникът съдържа текстове върху мисионерската, дипломатическата, литургическата, химнографската, пастирската, омилетичнатата, педагогическата и обществената дейност на славянските първосветители. Научните изследвания анализират проблематиката не само въз основа на достиженията на съвременното научно знание, но и в светлината на вярата. Съставител и главен редактор на изданието е доц. дякон д-р Иван Иванов, преподавател по Литургика в Богословския факултет на СУ.

В събитието ще вземе участие Хорът на софийските свещеници с диригент иконом д-р Кирил Попов. Представянето се организира съвместно с Кирило-Методиевския научен център към БАН.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uxuqr 

Разпространяване на статията: