Мобилно меню

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (80 Votes)

9Това съобщиха тази сутрин от болницата, където Негово Светейшество Българският патриарх Неофит беше приет вчера по спешност след припадък в стаята си. Проф. Николай Младенов от турската „Аджъбадем сити клиник – болница Токуда“ даде обещаните сведения за здравословното състояние на предстоятеля на Българската православна църква – Българска патриаршия:

„Патриархът има известни коморбидни заболявания, свързани с възрастта, докаран е в известен дефицит по отношение на съзнанието. В момента е изведен от критичното състояние. Той все още е в реанимация, но е в отлично състояние. Възстановени са съответните нарушения, които са констатирани. Днес започна неговата активна рехабилитация, като по-нататък екипът ще реши дали да бъде приведен в по-лек режим“, заяви началникът на Отделението по анестезиология и интензивно лечение проф. Н. Младенов.

Независимо от специфичния медицински речник, използван от лекаря, става ясно, че наистина вчера патриархът е бил изпаднал в безсъзнание („дефицит по отношение на съзнанието“) и че той има някои съпътстващи („коморбидни“) заболявания, които също изискват съответното внимание, а може би правят и самото интензивно лечение по-деликатно и отговорно.

За разсейване на възможни слухове проф. Младенов спомена, че патриархът е пил кафе тази сутрин. Той отбеляза, че не разчита само на постиженията на медицината и на уменията на лекарите-специалисти, а заявява: „Ние в реанимацията сме на водораздела между тукашното и отвъдното и понякога с Божията помощ правим чудеса“.

Затова нека всички се молим за възстановяване на здравето на Светейшия ни предстоятел, защото помним думите на апостола: „Голяма сила има усърдната молитва на праведника“. 

По-късно днес Отделът за връзки с обществеността на БПЦ най-после официално съобщи, че състоянието на патриарх Неофит е „стабилно и той се чувства добре“. Те призоваха клира и народа да се молят за „пълното оздравяване на Първопредстоятеля (така!) на родната ни Църква“.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uxwqa 

Разпространяване на статията: