Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

Bachkovo ikonХристос воскресе!

Светлата седмица е изцяло празнична от гледна точка на православния църковен календар, а първите два дена – Светли понеделник и Светли вторник – са същинска Пасха Христова, както се вижда от богослужебните последования, повтарящи тези от Неделя Пасха. И въпреки това някои от дните на Светлата седмица се празнуват по-подчертано. Ето защо.

На Светли понеделник в Бачковската св. обител се прави шествие с чудотворната икона на св. Богородица, която се пази от Средните векове в храма на обителта. Сутринта иконата се изнася от монасите и се носи с помощта на миряните до местността Клувията високо над манастира, където тя е намерена преди много векове. В малкия храм на Клувията се отслужва св. Литургия и иконата отново се връща в централния манастирски храм. Хиляди вярващи и много клирици всяка година се присъединяват към това шествие и споделят радостта на манастирското братство.

Rozhen ikonНа Светли вторник в Роженския манастир, Мелнишко, Неврокопска епархия, се празнува особено тържествено пазената също от много векове там чудотворна икона на св. Богородица Вратарница. Неврокопският митрополит заедно с гости-архиереи всяка година на този подвижен празник отслужва св. Литургия, в която взимат молитвено участие хиляди вярващи от целия район, но и от други места на страната, дори от чужбина. И утре се очаква да присъстват архиереи, монаси, свещеници и миряни, почитащи Божията майка – св. Богородица.

На Светли петък, когато с голяма тържественост се чества св. Богородица Живоприемният източник, празнуват няколко храма и манастира в България. Сред тях са едноименните обители над гр. Гоце Делчев, Неврокопска епархия, и край странджанското село Голямо Буково, общ. Средец, Сливенска епархия, но също и софийският храм в кв. Подуяне. Честването става с празнична св. Литургия, обикновено отслужвана от архиерей и при голямо стечение на богомолен народ.

Rila ikonНа този ден и в Рилската света обител е особен празник. След отслужването на светата Литургия се изнася чудотворната икона на св. Богородица Осеновица (тип Умиление) от мястото ѝ в храма и се извършва водоосвещение във водоскока в южната част на външния храмов притвор. На този ден към братството се присъединяват в молитва много свещеници от различни епархии, идват монаси и монахини, стотици благоговейни вярващи.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uxwpf 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.