Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)
Глобуковски По инициатива на Централната библиотека и съвместно с Богословския факултет на Софийския университет, Съюза на учените в България и Главното управление на архивите при МС в сградата на БАН ще се открие изложба и ще се проведе юбилейна научна сесия, посветена на живота и творчеството на най-видния православен богослов в България и един от най-авторитетните теолози в Европа и Америка – проф. Н. Н. Глубоковски.

В нея ще вземат участие като лектори: доц. Е. Трайчев – декан на Богословския факултет при Софийския университет "Св. Климент Охридски", проф. Н. Шиваров от същия факултет, проф. Ив. Желев - директор на Дирекция “Вероизповедания” при МС и професор по Нов Завет в Богословския факултет в София, докторът по църковна история Т. Богданова и А. Клементиев от Санкт Петербург.  

Предвижда се издаването на сборник с докладите от конференцията и пълна био-библиография на Н. Н. Глубоковски.

Юбилейното честване на 70 - годишнината от смъртта на проф. Николай Никанорович Глубоковски (1863-1937) ще се състои на 20 март 2007 г., в 11 часа  в централната сграда на БАН (пл. Народно събрание). 

Изложбата ще продължи от 20-30 март 2007 г.


Справка
: Николай Никанорович Глубоковски е роден на 19/6 декември 1863 г. в Кичменгский городок  на Вологодска губерния. Умира на 18 март 1937 г. в София.

Доктор на богословието, член-кореспондент на Императорската академия на науките (от 1909 г.), редактор на първата Православна богословска енциклопедия (1904–1911), църковен историк, екзегет, филолог, духовен писател и публицист, виден църковно-обществен деец.

През 1889 г. завършва  Московската духовна академия. От 21 октомври 1891 г. е доцент,  а от 28 януари 1898 г. е професор в катедрата по Свещ. Писание на Новия Завет на Санкт-Петербургската  духовна академия, почетен член на  Киевската, Казанската и Московската Духовна академия, на Московския и Петроградския Археологически институт, член на Императорското православно палестинско общество и ред други научни общества и църковни братства.

През август 1921 г. напуска Съветска Русия и от юли 1923 г. преподава в Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски”. От 1929 г. е член-кореспондент на Българската академия на науките.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3k6a9 

Разпространяване на статията: