Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)
orig_152280_bg.jpgИгуменът на Бачковския манастир архимандрит Борис заяви пред в. "Стандарт", че действията му в спора с ресторантьорите около обителта са напълно правомерни и в защита на правата на манастира.

"Земята, върху която са въпросните заведения, е на манастира. Аз си върша работата, като защитавам правото на обителта, затова обикалям по институциите и се опитвам да извадя нотариалните актове за манастирската земя. Оказва се, че е много трудно, тъй като през годините голяма част от тях са били отнети от държавата. Включително след 44-та година е конфискуван и целият църковен архив, което прави много трудно доказването на собствеността. От това положение са се възползвали много хора като местните ресторантьори. Сега те са се разположили върху наша земя и печелят, без да плащат наем.
Вече имам нотариален акт за една идеална част. Непрекъснато обаче ходя по институциите и за съжаление не срещам разбиране от тяхна страна. От общината в Асеновград ме връщат и бавят. Според мен не искат да ни върнат земята, за да може да я вземе общината.
Консултирал съм се с юристи и няма да се откажа, защото от манастирските имоти ние можем да печелим добре. А парите ни трябват, за да поддържаме в приличен вид обителта, тъй като държавата не ни дава нито лев за ремонти", заявява архим. Борис пред журналистите на вестника.

Източник: в. "Стандарт"

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33qyy 

Разпространяване на статията: