Мобилно меню

4.8518518518519 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (27 Votes)

BNT 2 Nedelna LiturgiaШеста поредна година продължават предаванията на живо на неделните православни литургии по БНТ-2. Като се започна от Томина неделя, 22 април 2012 г., всяка неделя (без неделята на Възкресение Христово, както и без два месеца през лятото) от 9:00 ч. до 10:30 ч. зрителите могат да проследят на живо извършваната православна св. Литургия в храмове на градовете Варна, Благоевград и София. Посочваме ги в този ред, защото инициативата започна през пролетта на 2013 г. с благословението на покойните вече митрополити на Варна Кирил и на Неврокоп Натанаил. От Варна предаванията се осъществяват от катедралния храм „Успение Богородично“, а от Благоевград – от също катедралния (за града) храм „Въведение Богородично“. По технически причини телевизията не е в състояние да предава богослужението от митрополитската катедрала на гр. Гоце Делчев „Св. Кирил и Методий“. Предаванията са цялостни в рамките на тези 90 минути, а регионалните телевизионни центрове се редуват по предварително съгласувана програма.

На третата година се включиха предавания на неделната св. Литургия и от София, като беше избран (вероятно от Софийска митрополия) за телевизионното излъчване енорийският храм „Преображение Господне“ в столичния кв. „Лозенец“.

И на трите места в предаването се канят богослови, които поясняват основни моменти от светата Литургия, за да бъдат те разбрани и от невъцърковените зрители.

Още от самото начало се появиха възражения от някои вярващи, че не трябвало да се предава по телевизията светата Литургия, за да не се „профанирала“ тя, като я гледаме от кухнята или дори от леглото. Имаше също така и възражения от невярващи зрители, които – съвсем в духа на някогашния държавен атеизъм – говореха за „религиозна пропаганда“ по държавна медия. Но огромното мнозинство от зрителите, които проследяват неделното богослужение по БНТ-2, беше и винаги остава на мнението, че по този начин се дава възможност на хиляди хора, които са болни (включително и приковани от болестта на легло) или по различни причини са възпрепятствани да присъстват лично в храма на неделната св. Литургия, или в тяхното селище чисто и просто няма богослужение, да проследят в молитва богослужението и да намерят наслада и покой за душите си. Обратната връзка от тези хора до ръководството на БНТ-2 дава не само добро основание, но и силно насърчение на телевизионните екипи да продължават благородното си дело всяка неделя сутрин.

Справка: БНТ-2 е национална обществена телевизионна програма на Българската национална телевизия. Програмата стартира на 16 октомври 2011 г. Фактически тя е наследник на закритата през 2000 г. втора програма на БНТ – Ефир 2. Както е известно, този канал обединява в единна национална мрежа дейността на отделните програми на петте регионални центрове София, Пловдив (БНТ Пловдив), Варна (БНТ Море), Русе (БНТ Север) и Благоевград (БНТ Пирин).


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/ua4p3 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.