Мобилно меню

4.9485714285714 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (175 Votes)

1111 fill 500x290Софийска митрополия публикува допълнителна информация относно неканоничните монашески пострижения, извършвани на територията на епархията, които Софийският епархийски съвет обяви за недействителни. В съобщението се посочва, че постриженията са били извършвани от йеромонах Козма (йеросхимонах Кирил), брат на Зографския манастир, и свещеник Станой Цветанов, клирик на Софийска епархия, на когото в края на миналата година беше наложен аргос. В съобщението се посочва, че монашеските пострижения са направени „при многобройни и тежки канонични нарушения, които не позволяват прилагането на принципа на икономията“.

Епархийският съвет също така забранява на двама зографски монаси йером. Козма и йером. Вениамин да извършват богослужения и треби на територията на Софийска епархия.

Приелите нерегламентирано монашество лица, ако са се покаяли за постъпката си и са подали покайни писма в Софийска митрополия, ще бъдат приети на послушание в канонични манастири в Софийска епархия.

Съобщението на Софийска митрополия беше публикувано днес, но съдържа информация за решения на Епархийския съвет, взети на 18 септември миналата година. В предишни съобщения на епархията беше дадена информация за извършването на неканонични монашески пострижения без да се посочва кой и къде ги е правил. При това не е ясно от текста на т. 3 от постановлението на Софийския епархийски съвет кой от двамата зографски йеромонаси "си позволява да служи...", защото по граматическото правило за съгласуване с по-близкото (ad proximum) излиза, че само за йером. Вениамин се отнася казаното неканонично деяние.

Целият текст на съобщението на Софийска митрополия:

Във връзка с отправени запитвания, с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, Софийската света митрополия уведомява, че Софийският епархийски съвет в заседанието си на 18.09.2017 г., протокол № 11, като разгледа постъпили в канцеларията на св. Митрополия сигнали, ПОСТАНОВИ:

  1. Обявява направените от йеромонах Козма (йеросхимонах Кирил), брат на Зографската света обител, и свещеник Станой Цветанов Станоев, клирик на Софийска епархия, монашески пострижения, удостоверени с техни писма входящи номера 1356/26.7.2017 г. и 1561/5.9.2017 г., ЗА НЕДЕЙСТВИТЕЛНИ като извършени при многобройни и тежки канонични нарушения, които не позволяват прилагането на принципа на икономията (31 и 39 апостолски правила). 
  2. Подалите в Софийска митрополия покайни молби лица, „приели монашество“, ще бъдат приети на послушание в канонични манастири на Софийска епархия и след надлежно изпитване ще бъдат постригани в монашество.
  3. Забранява на йеромонах Козма Зографски и йеромонах Вениамин Зографски, който си позволява да служи в частен параклис, построен без архиерейско благословение в столицата ни София (4-то правило на IV вселенски събор), да извършват свещенодействия - св. Тайнства, треби и обществено богослужение, в диоцеза на Софийска епархия (39 ап. пр. и 13-о правило на IV всел. събор).
  4. Напомня на получилите неканонични пострижения, че не са монаси/монахини и са свободни от всякакви обети, като не дължат послушание никому, освен на Църквата в лицето на епархийския ни митрополит Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит.

С настоящото съобщение се уведомява честния клир и паство на Софийска епархия да не приемат в храмовете като певци и клисари, както и да не допускат до св. Причастие лица в монашески вид, без предварително да изпитат и да се уверят с документи, че са канонично постригани монаси/монахини.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uadfu 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.