Мобилно меню

4.9466666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (75 Votes)

2017 12 08 0951„Има ли институция, която може да затвори незаконно работещ ресторант в почти идеалния център на столицата? Строежът на луксозното заведение на територията на столичен храм предизвика общественото възмущение преди три месеца. Наша проверка показа, че до момента сградата, в която се намира, няма акт 16“.

Така започва обширният репортаж в централната новинарска емисия на БНТ, който отново постави на дневен ред въпроса за ресторанта, построен върху църковен имот в идеалния център на София – без за това да е давано разрешение нито от съответните държавни институции, нито от Софийска митрополия.

Проверката на БНТ е показала, че досега сградата няма издаден акт 16. От националната медия поставят въпроса защо институциите се оказват безсилни пред един толкова лесен казус – затварянето на ресторант в сграда без разрешение за ползване.

2017 12 08 0941Представител на фирмата-собственик е изразил пред журналистите силното си недоволство от факта, че отново ще бъде излъчен репортаж за заведението и настоял това да не се случва.

Експерти от Столична община заявиха пред камерите на Националната телевизия, че ресторантът работи незаконно и това е установено още преди два месеца. Издаден е Акт за административно нарушение на юридическото лице-търговец „СМС-2016 ООД“. Проверката е извършена на 20 септември 2017 г. и констатира „че обектът извършва търговска дейност, без той да е вписан в информационен масив „Търговски обекти на район Лозенец“, като не е представено разрешение за работно време на обекта, както и изобщо разрешение за откриване на ресторант.

2017 12 08 0940Въпреки това „църковният“ ресторант продължи да функционира. Огромен надпис „Ресторантът работи“ и камера с табела „Това е частен имот“ демонстрират твърдата решимост на „инвеститорите“ и на подкрепящото го църковно ръководство на храма да наложат бизнес-решението си и да не отстъпват пред възмущението на жителите на квартала.

След назначена проверка Софийска митрополия публикува неясно становище, в което описва дългата процедура по промени в проекта за сградата, като така и не стана ясно на кого е отстъпен църковният имот, за какъв срок и при какви финансови условия. В становището на митрополията нито един път не се споменава думата „ресторант“. Въпреки това общото впечатление от дългия документ е, че църковното ръководство в столицата по някакви причини избягва да се ангажира с разрешаването на проблема.

2017 12 08 0943Видимо раздразнен от интереса на Националната телевизия към ресторанта в църковния двор, председателят на храма о. Василий Сарян си позволи да отговори на въпроса „Редно ли е да се продава алкохол до храма?“ по недопустим за сана му начин: „А забранено ли е от държавата? Не! Ние в Църквата не сме святи! Всичко е полезно, което не е вредно!“. „А от Църквата не е ли забранено?“. „Като дойдете да се изповядвате при мен, тогава ще ви отговоря!“.

Освен крайно неуместната (и показателна) интерпретация на думите на апостол Павел „Всичко ми е позволено, но не всичко ми е полезно“, ще си позволим да опресним знанията на отец-предстоятеля (макар да не се изповядваме при него) и ще цитираме каноните на Църквата и Устава на БПЦ:

Чл. 154, ал. 14 от Устава на БПЦ: Църковното настоятелство има следните задължения: ... застъпва се пред компетентните органи да не се откриват около храма и на разстояние по-близо от 100 м търговски и туристически обекти, питейни, увеселителни и развлекателни заведения, както и да не се развиват дейности, които противоречат на православната вяра, църковния живот и традиция.

Църковни канони: 76 правило на Шестия Вселенски събор: „Никой не трябва да устройва вътре в свещените огради кръчмарница или да излага ястия, или пък да върши някаква дребна търговия; понеже нашият Спасител и Бог получавайки ни със Своя по плът начин на живеене, е заповядал да не правим дома на Неговия Отец дом на търговия. Той и на менячите разсипал парите и изгонил ония, които направили светия храм светско място. За това, който бъде изобличен в казаното, нека бъде отлъчен“.

Още по темата: Силни негативни реакции срещу Църквата заради ресторанта в двора на храма „Преображение Господне“ в София

Актуални снимки от енорийския център на столичния храм „Преображение Господне“

Според Софийска митрополия няма проблем с ресторанта в двора на „Преображение Господне“


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uawuw 

Разпространяване на статията: