Мобилно меню

4.8666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (45 Votes)

47de31ae21d6ee38bcb53189aeedb8b3Софийска митрополия е извършила проверка за сградата, построена в двора на столичния храм „Преображение Господне“ в кв. Лозенец, която е обявена като енорийски център, а в момента там се открива луксозен ресторант. Проверката е назначена поради въпроси, постъпили от Българската национална телевизия, която излъчи репортаж, както от други медии и граждани.

В официалното си съобщение Софийска митрополия подробно разказва за всички приети предложения за инвестиция върху църковния имот, разположен в елитния столичен квартал. В съобщението „от съображения за коректност“ не се споменава името на фирмата-инвеститор. Става ясно, че след неколкократни промени за точния вид на сградата „Енорийски център с търговски комплекс“ с варианти – Енорийски център и аптека, Енорийски център със магазин и сладко-пекарна, окончателният вариант, одобрен от Софийска митрополия, включва Енорийски център с допълващо застрояване сладкопекарна с магазин. Софийският епархийски съвет не е одобрявал откриването на ресторант. Проблемът настъпва в края на 2016 г., когато е подписан окончателен договор за наем с фирмата инвеститор, която трябва да построи енорийския център, а те веднага след това подписват договор за наем с трета страна – която също не се уточнява в изявлението на митрополията, но вероятно това е собственикът на ресторант „Имарет“. В официалното съобщение нито един път не се споменава проблемът с луксозния ресторант, който възмути жителите на Лозенец, сякаш това не е проблем за митрополията и нейните съветници.

Според Софийска митрополия обаче и в този си вид „сградата“ ще функционира като енорийски център, но на втория и третия етаж, където „в неделен ден ще се провеждат беседи и ще се прожектират православни филми“. На третия етаж на сградата имало оборудван детски кът и занималня, която ще предлага и православно вероучение. Обяснено е, че „в най-скоро време ще започне периодично раздаване на безплатен обяд за най-бедните със съдействието на район Лозенец“.

Като други плюсове на инвестицията от Софийска митрополия посочват, че пространството около храма е облагородено, озеленено, с няколко малки фонтана, нови пейки за почивка, както и с детска площадка, „дарена с любезната подкрепа на ректора на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“. (Всъщност въпросната площадка беше изградена с много ентусиазъм от енориашите на църквата „Св. Йоан Рилски“ в двора на семинарията по проект, финансиран от фондация „Комунитас“. Събираха се и средства за довършването й. А сред първите решения на новия ректор на семинарията беше премахването на детската площадка, тъй като според него храмът в семинарията вече няма да функционира като енорийска църква и следователно там няма да се събират семейства с малки деца, които да имат нужда от площадката. Много бързо площадката беше демонтирана и „дарена“ на храма „Преображение Господне“.)

Накрая в съобщението на митрополията се казва, че „всички редовни енориаши подкрепят решението на църковното настоятелство“ – без да се споменава какво е то, но вероятно се има предвид откриването на луксозния веган-ресторант „Имарет”, и че докладът от проверката ще бъде внесен за разглеждане на предстоящото заседание на Софийския епархийски съвет. В тази връзка явно не се очаква ЕС да вземе решение по въпроса, различно от съобщеното в обширния текст на Соф. митрополия. 


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/ukq4u 

Разпространяване на статията: