Мобилно меню

4.7538461538462 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (65 Votes)

phplhwjnf 800xНеочаквано силен негативен отзвук в обществото получи новината на телевизия Bulgaria on Air за отварянето на луксозен ресторант с арабското име „Имарет“ до столичния храм „Преображение Господне“, чийто предстоятел е прот. Василий Сарян. Ресторантът „Имарет“ е върху синодален имот, рекламира се като луксозен. Най-скандалното, предизвикало гневните реакции на хората, е, че църковното настоятелство е обявило и получило разрешителни за строеж за енорийски център, който включва и кухня за бедни. Всички ангажирани общински институции, към които са се обръщали медии и граждани, са категорични, че разрешение за строеж на ресторант не е давано на храма, а единствено за енорийски център.

От община Лозенец отрекоха да са разрешавали изграждането на ресторант в църковния двор на храма, разположен в елитния квартал. От „България за гражданите“ и други обществени организации вече препратиха въпроса до кмета на София Йорданка Фандъкова, която да обясни чия е отговорността в случая.

„От 2014 година в район Лозенец се тиражират различни слухове относно съдбата на строежа. Когато възникнаха въпросите от страна на обществото по повод започналите действия за строеж, потърсихме информация за бъдещата постройка, при което бяхме информирани, че съоръжението ще бъде предназначено за използване от църквата и развиване на благотворителна дейност. След това до нас достигна информация, че сградата е за магазин към църквата. Днес обаче там се „извисява“ луксозен ресторант, който няма нищо общо с посочените горе дейности или ако има, обществеността не е запозната с тях“, коментира Андрей Петков от ДБГ-Лозенец.

Коментарите в социалните мрежи за тази новина са изключително активни и всички са негативни за Църквата – че Българската църква / Св. Синод са допуснали ресторант с арабско име да функционира в двора на православен храм, че за пореден път Църквата ни е показала, че се грижи повече за бизнесмените, отколкото за бедните и т. н., и т. н. Коментарите „в защита на ресторанта“ са единични, но те пък явно произлизат от „религиозни“ хора, които претендират да познават нещата „отвътре“. Затова ще публикуваме един от тези коментари, според автора на който всички хора, които по съвест са реагирали на случващото се, „никога не се влизали в църква“. Според него църковните хора би трябвало да мислят по следния начин: „Това не е точно в двора на храма, а в градинка с ограда отстрани, заведнието не е в двора! Центърът е построен от инвеститора и ще бъде стопанистван 20 години от него, за да възвърне инвестицията си. Друго не мога да кажа, освен че редовните хулители отново хулят, без веднъж да са влезли в църквата“ (анонимен коментар в дир.бг).

Друг коментар „в защита на храма и Църквата“ гласи, че „според устава на БПЦ всичко се решава от настоятелството на църквата, а не от попа. А настоятелството е също от миряни“ и, следователно, не клирици, а миряни носят отговорност за злоупотребата, ако има такава.

Предстоятелят на храма отец Василий Сарян за няколко години беше отговорник за синодалните имоти. Неотдавна и без да се даде гласност за причините Св. Синод го освободи от тази длъжност.

Бел. ред. Имаретът е благотворително заведение, широко разпространено в Османската империя между 15 и 19 век. В имаретите се е раздавала безплатно храна на бедни хора и дервиши. Първият имарет е построен от султан Орхан I в Изник (древната Никея на Първия вселенски събор), а най-известният е на Хюрем султан в Йерусалим, в който се хранели 1000 души всеки ден. Разбира се, българският ресторант „Имарет“, ако заработи, не се предвижда да храни безплатно. А в случай, че информацията от социалните мрежи е вярна – бедните в квартала ще трябва да почакат 20 години, докато инвеститорът си изплати инвестицията, ... и чак тогава там ще заработи кухня за бедни, а ресторантът един ден ще се превърне в енорийски дом.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uk39p 

Разпространяване на статията: