Мобилно меню

4.5428571428571 1 1 1 1 1 Rating 4.54 (35 Votes)

2017 11 11 1042Архим. Дионисий (Бойков Мишев), който придоби печална слава у нас около почина за раздаване на квази-благороднически титли (архонт) на бизнесмени, е приет за редовен докторант в Православния богословски факултет на Великотърновския университет „Св. Кирил и Методий“. Там, под научното ръководство на архимандрит проф. Авксентий (Апостол Живков Делипапазов) младият и амбициозен софийски клирик, който взе диплома по богословие от Шуменския университет, сега ще пише научен труд върху литургичния чин за възвеждане в архонтство (!).

Последованието за въвеждане на богати хора в архонство няма основание в литургичната практика на Православната църква. То беше съставено от архим. Дионисий за нуждите на едно доходоносно начинание под формата на неудачно имитиране на практики на византийския двор за раздаване на офикии на висши държавни чиновници и клирици. Раздаването на „благороднически титли“ в 21 век срещна обаче радушен прием сред някои владици и редови клирици, които откриха в това благообразен трик за привличане на богаташи, които имат нужда честолюбието им да бъде поласкано с нещо недостъпно за обикновените вярващи.

Не е ясно как творението на един клирик, поставен под запрещение (т. е. не може да извършва богослужения), срещу когото се води наказателно дело за „самоволна промяна на богослужебния ред“ и други нарушения, ще бъде обект на научно изследване. Вижте тук и тук.

Експерти от академичните среди смятат, че най-вероятно безработният архимандрит е започнал докторантура заради стипендията, която се дава на младите учени, и до написване на докторска дисертация няма да се стигне. От друга страна обаче архим. Дионисий е обиден на ръководството на БПЦ, а и на църковната общественост, които не приеха възгледите му за „модернизиране“ на Църквата и затова е възможно по този начин въпросният клирик да търси реванширане на „научното поприще“.

Още темата:

Как се става "Велик Архонт на БПЦ" - схемата в документи

"Двери" публикува документи от началото на архонтската афера

Кандидат-архонтската схема в документи от гледна точка на църковната ни история

Архим. Дионисий признава за съпричастността си към „нелегалните“ архонти

Архим. Дионисий в другата му църква (снимки и видео)


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/ua34r 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.