Мобилно меню

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (32 Votes)

2017 11 01 1753Ръководството на Русенска епархия излезе с опровержение относно разпространената в медиите информация, че масовото кръщение на деца на 22 октомври в Русе е станало без кръщаваните да бъдат потапяни във вода. От митрополията заявяват, че Русенският митрополит Наум е разпоредил проверка, която е установила, че кръщението е извършено по установения от БПЦ ред.

В текста на опровержението се казва: „Във връзка с публикуваната подвеждаща информация в някои национални и регионални медии относно станалото на 22 октомври 2017 г. в катедралния храм „Св. Троица“ в Русе масово кръщение на деца, организираното по инициатива на Сдружението за национална кауза под наслов „Направи го за България“, в които се съобщава, че децата при извършването на св. тайнство не са били потопени в купела, поясняваме:

По разпореждане на Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Наум се извърши надлежна проверка, която установи, че публикуваните твърдения не отговарят на истината.

Повод за неправилното заключение са разпространени снимки само от началото на тайнството, при т. нар. „Оглашение“, когато кръщаващите се се издигат от свещеника над купела, все още облечени, при пеенето на тропара „Радвай се, благодатна Богородице Дево“, което фактически не е самият акт на кръщението, като така се е изтълкувало погрешно, че децата са кръстени без да са били потопени в осветената вода“.

Ръководството на Русенска митрополия уверява медиите, че ще ги уведомява за църковните събития в епархията и с готовност ще им съдейства за получаването на точна информация, за да се избягват подобни спекулации.

8ca

Снимка на кръщението в храм "Св. Троица" от регионалното издание Дунав мост


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uakhq 

Разпространяване на статията: