Мобилно меню

4.9166666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.92 (12 Votes)

Nevski1Държавата ще финансира всички регистрирани вероизповедания у нас, а финансирането им от чужбина ще бъде ограничено. Това е заложено в проекта за промени в Закона за вероизповеданията според един от авторите му Йордан Йорданов от „Обединени патриоти“ (ВМРО). Въвеждането на контрол върху финансирането на религиите и учебната програма на средните и висшите религиозни училища беше едно от решенията на Консултативния съвет за национална сигурност при президента на 30 май. От ГЕРБ са делегирали авторството на проекта на коалиционния си партньор, но преди внасянето му той ще бъде съгласуван.

Освен контрол и одобрение на учебните планове в проектозакона е предвидено държавата да финансира религиозните училища. Йорданов смята, че така ще е сигурно, че няма да се насажда радикализъм в учебните заведения. Завършилите зад граница проповедници и преподаватели ще трябва да получат право от Министерството на образованието и други институции да упражняват професията си. Като се изключат богослуженията, всичко останало, което се случва в храмовете – проповеди, събиране на дарения и т. н., ще трябва да става на български език.

Всяко вероизповедание ще трябва да подава декларация пред Сметната палата. Ако бъде приет, законът ще въведе за първи път изискване за отчетност на Правславната църква и другите вероизповедания.

Според Йорданов проектът третира еднакво всички религиозни общности. Предвидено е финансирането да става на база броя заявили религиозната си принадлежност при последното национално преброяване на населението. Очаква се финансовият ресурс, даван от държавата, да покрива издръжката на молитвените домове и заплати за персонала. Ще е допустимо и друго финансиране. През пролетта на тази година беше денонсирано споразумението между българската Дирекция „Вероизповедания“ и турския Дианет (институция, съответстваща на нашата Дирекция – бел. ред.) за финансова помощ, с която се плащаха заплатите на мюсюлманските духовници в България. Това стана след опита за преврат в Турция.

За вероизповеданията се предвижда нов регистрационен режим. За да получи регистрация едно ново за България вероизповедание, ще се изисква подписка с три имена и ЕГН на 500 последователи. Йорданов каза, че промените в закона са в интерес на националната сигурност и затова „трябва три пъти да мерим, един път да режем“, за да се получи широка обществена подкрепа.

Проектът предвижда и „ограничаване на техническите средства в молитвените домове“, т. е. забрана или ограничаване на използването на аудиоусилватели в джамиите. Макар и рядко, подобни средства се използват и в някои православни храмове по време на големите християнски празници, най-вече заради струпването на много хора, които не могат да влязат в самата сграда.

Проектът все още не е съгласуван с финансовия министър, но се очаква за финансирането на вероизповеданията да са необходими между 30 и 40 млн лв. годишно, показват предварителните отчети.

Освен това се предвижда деполитизация на всички вероизповедания, което означава, че хора на ръководни позиции в политически партии няма да могат да заемат такива в религиозни общности.

Йордан Йорданов смята, че промяната в ситуацията в Европа и Близкия Изток, миграционният натиск и радикализацията на религиозна основа изискват промяна на сега действащия закон, който е писан преди 15 години. Някои от точките, включени в закона, са превантивни, други ползват опита от законите на други европейски държави, каза той.

През май главното мюфтийство изрази несъгласие с друга законова промяна – за забрана на чуждите дарения, което според мюфтийството щяло да доведе до навлизане на радикални елементи в България.

По информация на в-к Дневник


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/u3yxu 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.