Мобилно меню

3.7 1 1 1 1 1 Rating 3.70 (10 Votes)

Mitropoliata portaСтарозагорска митрополия разпространи становище във връзка с откритото писмо на монаха от Шипченския манастир архим. Автоном (Кацаров), в което последният обвинява игумена на манастира и протосингел на Старозагорска митрополия архим. Богослов в груби нарушния на административните и богослужебните му задължения. В официалното становище на митрополията обвиненията към архим. Богослов не се коментират, но се известява, че архим. Автоном самоволно е напуснал манастира и пребивава в друга епархия без благословението на архиерея. В съобщението не се говори за никакви други проблеми в Шипченския манастир, известен доскоро като храм-паметника на Шипка. Това вероятно означава, че епархийското ръководство взима страната в този спор на протосингела архим. Богослов. Преди изборите за нов Старозагорски митрополит последният се кандидатира за епископ, но Св. Синод отхвърли това предложение като неприемливо. Прави впечатление също, че с архим. Автоном (той продължава да е архимандрит, докато не бъде решено от църковната власт нещо друго за сана му - б. р.) се контактува чрез писма и не личи някой да се е опитал да се срещне и да поговори лично с шипченския монах, който явно има сериозен проблем, освен че са го викали да дава обяснения.

В становището на Старозагорския епархийски съвет се казва дословно следното:

"Във връзка с появилите се публикации и различни коментари за братството на Шипченския манастир „Рождество Христово“, Старозагорска епархия, Старозагорският епархийски съвет – духовен състав, намери за уместно да даде настоящото становище.

В канцеларията на св. митрополия се получи заявление с вх. № 583 от 16 юни 2017 г. на архимандрит Автоном (Кацаров), с която същият моли да бъдe прекратено трудовото му правоотношение като служител на Старозагорска митрополия, респективно, като ефимерий и енорийски свещеник при манастирския храм „ Рождество Христово“ – гр.Шипка.

С резолюция на Старозагорския митрополит, заявлението беше внесено в редовно заседание на Епархийския съвет, проведено на 27 юни 2017 г., като с писмо № 674 от 20 юни 2017 г. отец Автоном (Кацаров) беше поканен в Епархийския съвет, да сподели причините, породили негативното му отношение към епархийското и манастирското ръководства. Същият не се яви в заседание на Епархийския съвет на 27 юни 2017 г., представяйки болничен лист.

С писмо № 719 от 2 юли 2017 г., архимандрит Автоном (Кацаров) бе приканен писмено да извести Епархийското ръководство, относно бъдещия си статут на монах, дал обети, пред Бога и народа при своето пострижение и последващо ръкоположение в духовен сан, без да пребивава в манастир и без да свещенодейства.

В указания в писмото срок, отговор не последва, и на 9 юли 2017 г. отец Автоном (Кацаров) самоволно напусна манастира.

Същият ден – 9 юли 2017 г., на основанияе чл.112 ,т.3 от Устава на БПЦ-БП,в деня на св. свещеномъченик Панкратий, еп. Тавроменийски, следобяд след св. Литургия, се събра духовният състав на Епархийския съвет, който разгледа поведението на архимандрит Автоном (Кацаров) и постанови решенията, описани в заповед № 72, публикувани в интернет пространството от същия отец.

В заключение духовният състав на Епархийския съвет на Старозагорска митрополия, уведомява обществеността, миряните от богохранимата Старозагорска епархия и извън пределите й, че архимандрит Автоном (Кацаров) не е принуждаван да напусне светата обител, а сам влиза в нарушение на 15-то апостолско правило, напущайки самоволно манастира и преминавайки на територията на друга епархия да пребивава, без благословението на епархийския си митрополит, и на тамошния митрополит".

 Бел. ред.: Запазен е правописът на оригинала.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/wcfq6 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.