Мобилно меню

4.5384615384615 1 1 1 1 1 Rating 4.54 (39 Votes)

19961253 10209214496868348 1801368743034268536 nВчера в столицата се проведе международна конференция на тема “Етика, ценности и религия”, организирана от от сдружение „Граждани за европейско развитие на България“ съвместно с Центъра за европейски изследвания „Вилфрид Мартенс“ и фондация „Конрад Аденауер“.

Във форума, състоял се в гранд хотел „София“, зала „Триадица“, взеха участие представители на основните религиозни вероизповедания и общности у нас. Българската православна църква беше представлявана от Западно-и Средноевропейския митрополит Антоний. Сред участниците бяха главният мюфтия на България Мустафа Хаджи, председателят на Епископската конференция на Католическата църква в България епископ Христо Пройков, председателят на Централния израелтянски духовен съвет София Коен и ректорът на Висшия евангелски богословски институт пастор Тони Еленков, и др.

Целта на конференцията беше да се даде възможност на представители на държавни институции, ръководства на религиозните общности в България и на неправителствени организации да изразят своите становища за ролята на етиката, ценностите и религията в преодоляването на основните противоречия и насилствени практики в обществото.

Религиозните лидери се обединиха около схващането, че вярата не може да бъде оправдание за насилствени действия и терор сред мирното население. Духовните водачи заявиха, че не одобряват радикалните настроения и практики, и са насочили усилията си към подкрепа на толерантността и диалога между различните вероизповедания.

19884050 10209214496428337 9010290582855591630 nНа форума беше засегната темата за мигрантите и отношението към тях и към различни малцинствени групи в България. Бяха осъдени опитите да се дестабилизира обстановката у нас като се настройват различните етноси и вероизповедания едни срещу други. Беше подчертано, че най-успешният път за интеграция на малцинствата минава през образованието.

Религиозните лидери завиха своята готовност при поява на провокации, които целят противопоставянето на различните вероизповедания, заедно да свидетелстват своето единство и да изобличават опитите за дестабилизиране на религиозния мир в страната. Ние сме длъжни да разкриваме каква е реалността, заявиха духовните водачи, а тя е, че в България съществуват стабилни и толерантни отношения между религиите. Ескалацията на напрежение между тях обикновено се подклажда отвън и обслужва чужди интереси.

Митрополит Антоний подчерта, че целта на тези дестаблизиращи действия е да се насажда страх и омраза, които са напълно чужди на вярата. Вярата е точно обратното – тя е доверие в Бога и хората, тя е мотивация да полагаме усилия да живеем в мир и да се развиваме духовно. Страхът задейства най-ниските инстинкти и блокира духовното извисяване. Ние като пастири сме призвани да създаваме условия нашите вярващи да възрастват духовно, а не да се затварят в гетото на страха и изолацията, заяви митрополит Антоний.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/wcfh4 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.