Мобилно меню

4.5384615384615 1 1 1 1 1 Rating 4.54 (52 Votes)

32На 27 юни под председателството на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит се състоя първото заседание на новоучредения Консултативен съвет по въпросите на манастирите в Софийска епархия. Заседанието започна с изпяване тропара на св. Йоан Рилски – небесен покровител на българския народ и монашество.

Съветът е създаден с благословението на Негово Светейшество патр. Неофит и по решение на Софийския епархийски съвет от 23 март 2017 г. (Протокол № 4).

Консултативният съвет има за задача да съдейства на Софийския митрополит и Български патриарх, както и на Софийския епархийски съвет за устройването на монашеския живот в манастирите в диоцеза на Софийска епархия съгласно разпоредбите на правилата на св. Православна църква, устава на Българската православна църква – Българска патриаршия и устава за вътрешния ред в манастирите, и ще бъде председателстван от представителя на епархийските манастири в Софийския епархийски съвет архим. Алексий (Тасев).

Със своя заповед от 10 юни 2017 г. Негово Светейшество определи състава на съвета:

Председателстващ – архим. Алексий, епархийски съветник и представител на епархийските манастири в Софийския епархийски съвет, и членове – архим. Никанор, игумен на Църногорския манастир „Св. безсребреници Козма и Дамян“, йером. Макарий, игумен на Неделишкия манастир „Св. Атанасий Велики“, общ. Драгоман (бивш ефимерий на Ресиловския манастир, Дупнишко, бел. ред.), йером. Пимен, и. д. игумен на Германския манастир „Св. Йоан Рилски“ (всъщност той е брат на Зографския манастир, член на манастирския събор в Зограф и съответно клирик на Константинополската Вселенска патриаршия, бел. ред.), и м. Серафима – игумения на Драгалевския манастир „Успение Богородично“.

По време на заседанието беше обсъден и приет „Правилник за дейността на Консултативния съвет по въпросите на манастирите в Софийска епархия“, който ще бъде предложен на Негово Светейшество за утвърждаване. Бяха повдигнати и други въпроси от организационно естество, свързани с работата на съвета. Беше прието предложение за свикване на епархийски конференция на монасите и монахините от Софийска епархия. Разгледан беше и наболелият проблем с т. нар. младостарчество и псевдомонашество. На следващото заседание предстои да бъде разгледан обстоен доклад по проблемите на манастирите и монашеството в епархията и да се определят теми за обсъждане на предстоящата монашеска конференция.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/wcqdu 

Разпространяване на статията: