Мобилно меню

4.5833333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.58 (12 Votes)

IMG 7004Вчера в салона на Софийска митрополия се проведе среща на учители по Религия от столицата с ик. Ангел Ангелов, протосингел на епархията и духовен надзорник на Информационно-просветния и катехизаторски отдел на Софийска митрополия, и Ангел Младенов, председател на отдела. На срещата бяха споделени успехите и трудностите в работата на учителите, които полагат понякога неимоверни усилия, за да стигне полезното образование и възпитание поне до децата, избрали предмета Религия. На педагозите беше обещано пълно съдействие в работата им от страна на църковната институция. Г-н Младенов заяви, че от новата учебна година учителите по Религия в столицата ще бъдат снабдени с учебни пособия и помагала, както и с необходимите им дидактични и нагледни материали.

На срещата присъства и Ваня Станчева, експерт в Регионалното управление на образованието – София и дългогодишен учител по Религия. В срещата участваха 12 учители, които разказаха за работата си с малките ученици и посочиха главните трудности, с които се сблъскват – липса на учебници и учебни пособия, недостатъчна подкрепа от страна на църковната власт, сложна процедура по организирането на групи по Религия, рязък спад в интереса на децата към предмета след 3-ти клас.  

Педагозите отбелязаха и успехите в дейността си: тържествата за големи празници, организирани с техните ученици, удовлетворението от постиженията на децата, радостта от общуването с тях. Още веднъж беше подчертана важната роля на началните учители в мотивирането на децата за участие в групите по Религия. Учениците и родителите имат доверие на началния учител, ако той преподава и Религия или препоръча колегата си по религия; тогава сформирането на групи става много по-лесно, отбелязаха преподавателите.

IMG 7006Беше подчертана ролята на приемствеността в работата с малките ученици: ако те са изучавали Религия в детската градина, с готовност се записват за същия предмет и в началния етап. Зоя Михалкова, начален учител и преподавател по Религия в 68-о СУ в „Дружба-2“, отбеляза, че тя преподава Религия на своите ученици в началния етап, но те запазват интереса си към предмета и в прогимназиалния курс и продължават да посещават заниманията до 7-и клас. Други учители също подчертаха, че и големите ученици се интересуват от предмета, ако обаче той е поднесен по подходящ начин за възрастта и интересите им. „Не е вярно, че порасналите деца не се интересуват от религия“, каза и Миленка Йоцова, дългогодишен учител по Религия в гр. Банкя. Тя разказа, че в летните лагери, организирани в Кремиковския манастир, участват и тийнеджъри, които проявяват жив интерес към тематиката и особено към духовните разговори със свещеник.

Г-жа Йоцова съобщи, че и това лято в манастира ще има четири лагерни смени и призова колегите си да вземат участие като доброволни учители в начинанието. Първата смяна започва на 17 юли, втората – на 24 юли, третата – на 16 август (тя е за деца в неравностойно положение), а последната е от 21 август. Всяка смяна е с продължителност една седмица. Лагерът е напълно безплатен, а разходите се поемат от Кремиковския манастир с ефимерий свещ. Серафим Янев. Лагерът се провежда от няколко години с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит.

Срещата с учителите в Софийската митрополия завърши с кратко слово от о. Ангел Ангелов, който отбеляза важната роля на учителите по религия, които вършат апостолско дело за Църквата и им благодари за усилията и търпението в тяхното служение.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/wcd43 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.