Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

IMG 7607Вечернята срещу 14 юни, празника на светия пророк Елисей и свети Методий, Цариградски патриарх, беше особено тържествена за Софийската духовна семинария "Свети Иван Рилски". Защото на нея присъстваха Негово Светейшество Българският патриарх Неофит и някои от митрополитите, които проявяват интерес към работата на духовното ни училище. Те бяха дошли, за да въдворят новия ректор на СДС архимандрит Пахомий, игумен на Дивотинския манастир "Света Троица", за чието назначаване Св. Синод взе решение миналата седмица.

След вечернята, на която присъстваха освен ученици и учители също много свещеници и миряни, научили за провеждането на този тържествен акт, Негово Светейшество огласи решението на Св. Синод за освобождаването на досегашния и. д. ректор, дългогодишния учител в СДС г-н Димитър Костадинов, и назначаването на този пост на архим. Пахомий. Д. Костадинов остава заместник-ректор, на който пост той беше и преди избирането му за изпълняващ длъжността ректор. Патриархът обяви също, че Св. Синод по този повод и за дългогодишна дейност награждава Д. Костадинов с орден "Свети Климент Охридски - I степен, златен". А след това поздрави новия ректор архимандрит Пахомий и му пожела успешна работа на църковно-просветното поприще.

Предстои за избора на новия ректор на Софийската семинария да бъде известен официално и министърът на образованието, който в 14-дневен срок да назначи архимандрит Пахомий за директор на духовното училище. Дотогава старият ректор, който остава заместник-директор на духовната школа, ще продължи да изпълнява задълженията си и да подписва като директор. Възможно е дипломиращите се сега семинаристи да получат дипломи с подписа на стария ректор, което, разбира се, не е проблем за никого.

Заедно с новия ректор на тържеството в семинарията бяха дошли и някои от монасите на Дивотинския манастир (на снимката горе). Засега архим. Пахомий остава и игумен на тази обител.

Д. Костадинов получава ордена от Н. Св. Българския патриарх Неофит:

IMG 7488

   Думи на благодарност от наградения:

IMG 7492

   Двамата ректори и учителите от семинарията:

IMG 7523

   "На многая лета!" и патриаршески благослов:

IMG 7533

   Новият ректор беше поздравен от мало и голямо, получи и много цветя:

IMG 7591

Негово Светейшество Българският патриарх Неофит с ректорите, митрополитите В. Търновски Григорий, Ловчански Гавриил, Варненски и В. Преславски Йоан, Неврокопски Серафим, Старозагорски Киприян, Врачански Григорий, свещеници, учители и учениците в снимка за спомен:

IMG 7620

 Снимки: Стефка Борисова


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/wcd8c 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]