Мобилно меню

3.025 1 1 1 1 1 Rating 3.03 (40 Votes)

2017 02 13 1454Бляскав 10-годишен юбилей на Пловдивската катедра отпразнува митрополит Николай, който бе избран на този пост на 11 февруари 2007 г. Архиереят реши честванията да минат под знака на Дните на св. Лука Симферополски в Пловдив, чиито мощи бяха донесени през изминалата година в неговата епархия като дар от Украинската църква. Затова като организатори на юбилейните чествания бяха посочени Пловдивска митрополия и сдружение "Славяни".

Българският патриарх Неофит въпреки здравословните си проблеми дойде на крака в Пловдив, за да поздрави митрополит Николай. Заедно с него дойдоха и митрополитите Сливенски Йоаникий, Великотърновски Григорий, Ловчански Гавриил, Варненски и Великопреславски Йоан, Старозагорски Киприян, както и повечето български епископи. Главен гост на тържествата бе Борисполският и Броварски митрополит Антоний, управляващ делата на Украинската църква към Московска патриаршия. Още двама архиереи от други поместни църкви пристигнаха в Пловдив - архиепископът на Йопия Дамаскин от Йерусалимската патриаршия и митрополит на Димотика и Ористиада Дамаскин, чиято епархия граничи с Пловдивската. Сред гостите на юбилея беше и бившият премиер Симеон Сакскобургготски

Митрополит Николай получи два ордена - един български - "Св. Иван Рилски Чудотворец" I степен, и един украински - "Св. апостол и евангелист Йоан Богослов". Той бе дарен и с архиерейска митра от Пловдивска митрополия. Със специално приветствие към него се обърна директорът на Дирекция вероизповедания от името на служебния премиер Огнян Герджиков.  

В приветствието на патриарх Неофит към юбиляра сред големите му заслуги на Пловдивската катедра се отбелязва "възстановяването на висшата духовна школа на нашата Църква - някогашната наша Духовна академия. Така, към съществуващата в престолния Ви град Духовна семинария, за която бащински се грижите още от встъпването си на Пловдивския митрополитски престол, Вие добавихте и висше духовно църковно училище - Пловдивската духовна академия, в която с подкрепата на своите събратя - архиереите от Св. Синод - поддържате добрите традиции на православното ни богословие". Ректор на Пловдивската духовна академия е Великотърновският митрополит Григорий, който поради новите си ангажименти прекарва голяма част от времето си в Пловдивска епархия. 

В своето собствено слово Пловдивският митрополит Николай реши, че не желае да изброява добрите дела, които е извършил през тези десет години. В присъщия си полемичен стил той отдели голямо внимание на неговите критици, които той характеризира като "недоброжелатели на самата Църква": "Веднага след благодарността към Бога, бих искал да отправя благодарност към тези, които през изминалите десет години наскърбяваха, нараняваха или се опитваха да навредят на Църквата". Той раздели тези хора на две групи - малка, състояща се от лоши хора, които мразят Бога, и по-голяма от наивни и добри хора, подвеждани от първите. В духа на празника митрополит Николай заяви, че "с две думи, благодаря на добронамерените ни критици и прощавам на недобронамерените".

phoca thumb l dsc 1820Митрополит Николай заяви също така, че се гордее да бъде част от българския Св. Синод, който отказа да участва в Събора на своите събратя архиереи в Крит: "За мен е чест да принадлежа към състава на Свети Синод, чието единодушно решение и достойна догматична и канонична позиция във връзка със събора на о-в Крит от миналата година ще бъде вписано в аналите на църковната история на цялата Света, Вселенска и Апостолска Църква".

Митрополит Николай отдели специално внимание и на мюсюлманите в епархията, с които според него църковната власт и редовите християни поддържат отлични взаимоотношения, чужди на религиозния фанатизъм. "Не на последно място искам да изкажа една по-специална признателност. Към едно друго изповедание. Знаете, че в Пловдивска епархия православните християни от стотици години насам живеят заедно с мнозина наши съграждани и съотечественици, изповядващи исляма. Живеем мирно, в съгласие и сговор, при пълно взаимно зачитане и уважение". Направи впечатление, че митрополитът не спомена нищо за арменците и за католическата общност в епархията му, която е най-голямата на територията на страната.

В заключение Пловдивският владика заяви, че предвижда, че "в следващите десет години ще се случат събития, които ще убедят и последния отстъпил от вярата, че Бог съществува. Ние, вярващите православни християни, знаем това и за разлика от невярващите можем да разчитаме знаците. Знаците са в едни елементарни причинно-следствени връзки, които гласят, че всяко действие поражда равно по сила противодействие. Или по-простичко казано: Бог поругаван не бива".

Управлението на митрополит Николай на втората по-големина епархия на Българската църква действително среща много критики през годините, но също така и горещо одобрение у други. Авторитарният му стил на управление се припознава от някои християни като автентично християнски и те желаят този вид дисциплина да се разпространи в цялата Църква. Според други обаче това води до разложение на истинския християнски живот, чиито успехи и неуспехи започват да се измерват не с единствено верния критерий - носенето на Кръста - а със светски мерки - подчинение пред силните на деня, човекоугодничество и страх. Забележително е, че в пиар кампанията по случай празника именно тази черта на неговото управление бе изведена като водеща в светските публикации за юбилея - "Николай - митрополитът воин" е заглавието във в. 24 ч.

Снимки: Сайт на Пловдивска митрополия


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/wy9y3 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.