Мобилно меню

3.6 1 1 1 1 1 Rating 3.60 (10 Votes)

1041529 originalМощите на св. Лука Симферополски ще бъдат занесени днес за поклонение в Ивайловград. Градът празнува своя празник и по този случай мощите на изповедника хирург и чудотворец ще бъдат достъпни за поклонение в храма "Св. Преображение Господне". Те ще бъдат донесени в града от Знеполския епископ Арсений.

Частица от мощите на св. Лука бе донесена в Пловдивска епархия през октомври миналата година от викария на Руския патриарх Богородски епископ Антоний. Почитта към св. Лука е широко разпространена не само в Украйна и Русия, но и в Гърция. Най-популярните книги за неговия живот са от гръцки автор - Арголидският митрополит Нектарий. Неговата книга - сборник с чудеса, извършени по молитвите на светеца, бе преведена на български език и издадена от Ловчанска митрополия. 

Св. Лука е роден в края на 19 век в град Керч в Крим, в семейство с полски произход. Колебаел се дали да постъпи в художествената академия в Петербург или да следва медицина - надделява второто, тъй като, по неговите собствени думи, изпитвал необходимост да помага по някакъв начин на страдащите хора. Завършил Медицинския факултет в Киев. Съчетава служението на ближните с научния труд, защитава докторска дисертация в областта на анестезиологията. Искрената му любов към ближните привлича Божията благодат върху него и Бог го избира за Свой служител в епохата на най-кървави гонения срещу Църквата в Съветска Русия. Жертвената и безкористна любов към хората, предаността на Бога във време, когато вярата в Него коства много, стават причина Бог да го прослави с чудотворство и неговите мощи да бъдат предавани за благословение в различни краища на света.

През последните три години в Русия култът към св. Лука Симферополски бе включен в различни инициативи за укрепване на руското политическо и църковно влияние както в Украйна, така и в другите славянски страни. Например, няколко месеца след анексирането на Крим, през август 2014 г. в Симферопол е учреден Благотворителен фонд на свети Лука, в който влизат известни руски бизнесмени, свързани с нефтения бизнес, общественици, сред които и Йосиф Кобзон и др. Сред най-популярната инициатива на фонда е провеждането на Международния духовно-просветителски проект "Дни на св. Лука", който включва прожекция на спонсориран от фонда игрален филм за св. Лука и др. съпътстващи инициативи. Предвидени са инициативи за по-възрастните и за по-младите. За по-възрастните се предлага организирае на литийни шествия с мощите на светеца, а за по-младите прожекция на филма. Като география на проекта са посочени: Руската федерация, Украйна, Република Крим, Беларус, Сърбия, България, Черна Гора, Гърция, Словения и Хърватия. Задачите на проекта "Дни на св. Лука" са "да обедини славянските народи около значима историческа личност чрез обединяването на мощни църковни и светски информационни ресурси" и "да създаде мащабен информационен повод за укрепване на дружбата и сътрудничеството на страните-участници в проекта".

Прави впечатление, че инициатива със същото наименование, "Дни на св. Лука", беше в центъра на тържествата по повод 10 годишнината от избора на Пловдивския митрополит Николай. Посочено беше, че те са организирани от "гражданска инициатива "Славяни". Беше представена документална лента на българския журналист от телевизия "Европа" Ангел Бончев,  а не руският игрален филм за светеца. Българският филм за св. Лука е сниман по молба на митрополит Николай и върху него се работи през последните две години, като снимките са осъществени предимно в Крим.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/wy9cy 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.