Мобилно меню

4.4838709677419 1 1 1 1 1 Rating 4.48 (31 Votes)

IMG 0369Тези дни в медиите беше разпространена новината, че мощи, съхранявани в манастира в Бяла черква, са започнали да мироточат. В съобщението специално се набляга върху факта, че това става и с частицата от нетленното тяло на преп. Йоан Рилски Чудотворец. По този повод от братството на Рилската св. обител излязоха с изявление по случая. В него те отбелязват, че 1070 г. след успението на преп. Йоан подобно явление не е наблюдавано в манастира, където се съхраняват мощите на светеца. От братството на най-голямата света обител у нас подозират, че с тази новина се търси евтина сензация, целяща манипулация на вярващите и пропаганда на старостилството. От Рилския манастир подлагат на съмнение автентичността на частицата от мощите на св. Йоан, съхранявана в обителта на Бяла черква, тъй като частици от нетленното тяло на светеца са давани на храмове и манастири само по разпореждане на Св. Синод и винаги са придружавани с писмено удостоверение. Такъв документ на белочерквенската обител не е издаван. Братството на Рилския манастир призовава вярващите да не се поддават на манипулации, а да подхождат с разум към въпросите на вярата.

Публикуваме пълния текст на изявлението на братството на Рилския манастир:

"Новината за новото чудо край Бяла черква, където вече събират в тавичка мирото, което започнало да извира от мощите, съхранявани в близкия манастир на светите апостоли Петър и Павел, ни остави със смесени чувства. Радостно е за християните, когато Всеблагият Бог проявява милостта Си и изпраща знамения за утеха и поука на Своите верни. Тъжно е, обаче, когато зад подобни "чудеса" прозира една константа на "необходимите" условия за тяхното проявление.

Като чада на преп. Йоан Рилски Чудотворец ще се спрем конкретно над случая с мироточивата частица от неговите честни мощи, съхранявана във въпросната обител. Няма да изненадаме никого, ако споменем, че и това средище на чудеса отговаря на задължителното за подобни благодатни проявления „изискване“ – да се възхвалява Бог по стария стил. Задавали ли сте си въпроса защо има толкова много старостилни общности сред православните, които в повечето случаи нямат никакво общение не само с Църковната йерархия, но и с останалите старостилни групи? Защото онзи, който счита себе си за нещо, бидейки нищо, не би могъл да носи теготата другиму (Гал. 6:2-3) и така, като бива изкушен, изпада в прелест, опиянен от думите на св. пророк и цар Давид: "Блажен е оня човек, който не отива в събранието на нечестивци, в пътя на грешници не стои и в сборището на развратители не седи" (Пс. 1:1). Така решава да си направи собствено сборище. Пренебрежителното отношение към Христовите слова: "опази ги в Твоето име, тях, които си Ми дал, за да бъдат едно, както сме и Ние" (Йоан 17:11) и още: "Мир ви оставям; Моя мир ви давам." (Йоан 14:27) е продиктувано от въпиющата нужда на прелъстения да обезпечи някак човешките нужди на своето сборище, а какъв по-сигурен начин за това от някое „Божие знамение“, което да доведе тълпи от вярващи. Както се казва, по мироточещите икони и мощи ще ги познаете.

Няма да правим анализ на старостилната ерес, понеже това е работа на църковните центрове за изследване и противодействие на деструктивните култове и сектите. Необходимо е да поставим въпроса как и откъде са се сдобили във въпросната обител с мощи на Преподобния. Категорично заявяваме, че частици от мощите на Рилския светец са предоставяни на храмове и манастири само с изричното разпореждане на Св. Синод на БПЦ, за което съответните църковни поделения би трябвало да разполагат с писмено удостоверение. Понеже такова не е издавано, подлагаме на съмнение дори автентичността на това, което в момента "мироточи" край Бяла черква.

Тъй като разпространяващите новината риторично поставят пред вярващите въпроса: "Защо ли чак сега "започнаха" да мироточат мощите на св. Йоан Рилски, от чието Успение тази година се навършват 1070 г.?", а също и: "Защо през всичките тези столетия Преподобният не показа своето благоволение към онези, които взеха кръста си и го последваха (Мат. 16:24)?", от същите се очаква да стигнат сами до внушавания отговор: Защото Бог излива Своята благодат само над ония, които Му се покланят с дух и истина (Йоан 4:23), разбирай: в точния ден и час по стар стил!

Не, възлюбени братя и сестри! Не за този дух и истина ни говори Христос, а за "Светия Дух на премъдростта“, Който „ще се отдалечи от лукавство и ще се отвърне от неразумни умувания" (Прем. 1:5), понеже Божията благодат се състои не в личби и чудеса, каквито фарисеите искаха от Господ (Мат. 12:38), а в обогатяването във всяко слово и всяко познание (1 Кор. 1:5) на Христовата истина. Като чада на преп. Йоан Рилски ние сме длъжни да изпълняваме Завета, който той ни остави: да утвърждаваме във вярата единокръвния си народ и да го наставляваме да не следва нелепи обичаи, след като веднъж е приел светата вяра. За такива, които смущават и разделят Христовото стадо, е предсказано: "Горко на света от съблазните, защото съблазни трябва да дойдат" (Мат. 18:7). Затова и постоянно слушаме: "Ето, тук е истинското Православие1" или "Ето, там е автентичното Православие". Така "вълкът разграбя и разпръсва овците" (Йоан 10:12).

Възлюбени,

Автентичният преп. Йоан Рилски Чудотворец е такъв, какъвто всички ние го познаваме и до когото всички сме се докосвали, положен в своята обикновена ракла пред иконата на Спасителя Христос в съборния храм на Рилската света обител, любящ отец и бърз помощник за всички, които с вяра пристъпват към нетленните му мощи - извор на изцеления и чудеса, но не и на миро. Автентичният преп. Йоан Рилски ни завеща да се поучаваме в закона Господен, да се придържаме здраво в църковните правила и да не пренебрегваме установеното от светите Отци, а всичко останало ще ни се придаде (Лука 12:31)."


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/wr8rf 

Разпространяване на статията: