Мобилно меню

3.9375 1 1 1 1 1 Rating 3.94 (16 Votes)

14047104 1214657648555786 7326038621428639525 oДнес Негово Светейшество Българският патриарх Неофит оглави празничната св. Литургия по повод 1070 години от успението на закрилника на България св. Йоан Рилски Чудотворец. Годишнината събра в Рилската св. обител синодални митрополити, епископи и духовници от БПЦ, гости архиереи от поместните Православни църкви, хиляди богомолци от страната и чужбина.

В съслужение с Негово Светейшество в св. Литургия бяха митрополитите Ловчански Гавриил, Доростолски Амвросий, Западно- и Средноевропейски Антоний, Неврокопски Серафим и Русенски Наум, както и епископите Адрианополски Евлогий, игумен на Рилската св обител, Велички Сионий, игумен на Троянската св. обител, Браницки Григорий, викарий на Софийския митрополит, Главиницки Йоан, Белоградишки Поликарп, викарий на Видинския митрополит, архим. Герасим, главен секретар на Св. Синод, архим. Симон, игумен на Бачковската св. обител, свещеници и монаси от цялата страна. За участие в тържественото честване на успението на св. Йоан бяха поканени представители на всички поместни Православни църкви, но на поканата се отзоваха само представители на Александрийската, Йерусалимската, Руската, Грузинската, Сръбската патриаршия, както и на Полската църква. В св. Литургия взеха участие съответно Илиополски митрополит Генадий от Александрийската патриаршия, Филаделфийски митрополит Венедикт от Йерусалимската патриаршия, патриаршески епитроп в Аман, Йордания, Нарян-Марски и Мезенски епископ Яков от митрополията на Архангелск (самият град Нарян-Мар се намира зад Полярния кръг, затова епископът се пошегува, че е епископ на Северния полюс - б. р.), Московска патриаршия, Враненски епископ Пахомий от Сръбската патриаршия, Зугдидски митрополит Герасим от Грузинската патриаршия, представителите на Московска патриаршия и Румънска патриаршия у нас - съответно архим Филип Василцев и иконом Нелуц Опря. Нямаше официален представител на българския Зографски манастир на Атон.

По време на богослужението беше прочетено синодално и патриаршеско послание по повод 1070-годишнината от успението на св. Йоан Рилски. В него клир и народ се призовават да помнят аскетичния подвиг на Рилския чудотворец и неговата отдаденост на Бога. “Да се поклоним пред образа и пред подвига на онзи, който още в зората на раждането на българския род за Христовото благовестие се оказа достоен съсъд на неоскъдяващата Божия благодат и който с духовната си борба против врага на нашето спасение успя да удиви дори и ангелското войнство и да спечели Божието благословение - не само за себе си, но и за всички свои братя, за които и знаем, че продължава да ходатайства и да се моли пред престола на Всевишния”, се казва още в посланието.

В края на св. Литургия Негово Светейшество поздрави богомолците с празника и подчерта важната роля на св. Йоан Рилски за Българската православна църква. По време на официалния обяд игуменът епископ Евлогий благодари на Негово Светейшество за участието в тържествата, посветени на небесния поровител на св. обител и на цяла България. Представителите на поместните православни църкви също поднесоха поздравления към Негово Светейшество от името на престоятелите на своите църкви по повод значимата годишнината, която е повод още веднъж да се отдаде почит на големия подвижник на България и да се припомни неговият пример за пълна отдаденост на вярата, Бога и отделните хора, които са идвали и продължават да се стичат в манастира, за да търсят молитвената подкрепа на Рилския чудотворец.

Снимка: Ангел Карадаков


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/wd4yu 

Разпространяване на статията: