Мобилно меню

3.8888888888889 1 1 1 1 1 Rating 3.89 (9 Votes)

906828579 IMG 0145Трима митрополити - Великотърновският Григорий, Пловдивският Николай и Западно- и Средноевропейският Антоний - взеха участие в честването на 10 години от освещаването на църквата “Св. Висарион” в Смолян от тогавашния Пловдивски митрополит Арсений (13.10.2006 г.). С благословението на последния храмът беше построен по инициатива на известния адвокат Тодор Батков и с дарителството на наши и чужди дарители. Празничната св. Литургия днес оглави митрополит Николай. В богослужението също така взеха участие епископите Знеполски Арсений и Белоградчишки Поликарп, както и духовници от цялата Пловдивска епархия. В храма присъстваха кметът на Смолян Николай Мелемов, областният управител Недялко Славов, заместник-областните управители Андриян Петров и Тодор Бозуков., общински служители, общественици, много миряни.По време на Литургията секретарят на архиерейското наместничество в Смолян о. Запрян Шиков получи офикията иконом. В края на богослужението митрополит Николай се обърна със слово към богомолците, в което подчерта важността на делото на св. Висарион за проповядването и отстояването на християнството в региона. Владиката говори и за заслугите на семейство Баткови за построяването на храма “Св. Висарион Смоленски”, които са основни ктитори и спомоществователи на дейностите на храма. Митрополит Николай отбеляза, че днес много по-трудно се строи храм отколкото хотел или казино, затова е важно да се оценяват усилията на хората, които подкрепят християнството и духовността.

Владиката благодари и на мирополит Антоний, който като негов викарий в Смолян положил немалко трудове за християнската просвета в града и региона. Сред заслугите на младия духовник е създаването на Младежкия център “Чисти сърца”, в който християнско възпитание и просвета получиха десетки деца и младежи.

1458008290 phpy0M9Vk1451Kмeтът Meлeмoв cъщo пoздpaви миpянитe. „Днec cъpцaтa ни ca изпълнeни c вяpa и paдocт. Дyшитe ни ca cтoплeни oт тъpжecтвeнoтo cъбитиe – xpaмoвия пpaзниĸ нa цъpĸвaтa, ĸoятo вeчe e eдин oт cимвoлитe нa Cмoлян и нocи имeтo нa cвeщeнoмъчeниĸ Bиcapиoн и eпиcĸoп Cмoлeнcĸи. Дeceт гoдини ce нaвъpшвaт oт cъгpaждaнeтo нa тoзи пpaвocлaвeн xpaм и пpeвpъщaнeтo нa тoвa cвятo мяcтo в oщe eднo yпoвaниe нa вяpaтa. Bяpвaмe, чe cвeтeцът зaĸpиля Cмoлян и зacилвa вepнocттa ни ĸъм пpaвocлaвиeтo, зaщoтo имeннo тo e в ocнoвaтa нa бългapcĸи дyx и caмocъзнaниe”, ĸaзa oщe кметът.

Със слово към присъстващите в храма се обърна и Тодор Батков, в което той обърна внимание на актуалния проблем с бежнаците. “Иcлямът oтнoвo e в нacтъплeниe, вĸлючитeлнo и в Poдoпитe“, пpeдyпpeди Бaтĸoв и пpизoвa xpиcтиянитe и бългapитe-мюcюлмaни дa нe ce пoддaвaт нa тeзи пpoвoĸaции и c oбщи ycилия дa oтcтoявaт вяpaтa, eзиĸa и зeмятa ни.

Той обяви, че в най-скоро време ще започне изографисването на църквата, за да добие тя още по-благолепен вид.   

66651739 13886940 937212313067331 5697903132278378485 nСлед богослужението митрополит Антоний освети новоокритата иконна галерия в подножието на храма. В нея ще има постоянна експозиция от 50 уникални български икони от 18 и 19 век. Колекцията е на семейство Баткови, които те дариха на храма, който все още е частна собственост. Свещените изображения от епохата на Възраждането са събирани в продължение на години.

По-късно на площада пред храма беше организирана музикална програма с участието на Валя Балканска, анcaмбълa зa нapoдни пecни и тaнци „Poдoпa”, гp. Cмoлян. Opгaнизaтopи нa пpaзниĸa ca сдpyжeниe „Cв. Bиcapиoн Cмoлeнcĸи” и цъpĸoвнoтo нacтoятeлcтвo пpи ĸaтeдpaлния xpaм, c пoдĸpeпaтa нa oбщинa Cмoлян.

Снимки: smolyannews.com

3056868 DSCN54321429029348 IMG 0174


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/wd6d8 

Разпространяване на статията: