Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

37Първият в България университетски храм, посветен на свети патриарх Евтимий Търновски, отвори врати в Стара Загора. За здравето на преподаватели, студенти и ктитори молебен отслужи доц. архимандрит Авскентий (Делипапазов), преподавател по литургика във Великотърновския университет и в Пловдивския университет.

Проектът за църквата беше дарен от арх. Ваня Тончева, а първата копка беше направена преди осем години по идея на ректора на Тракийския университет проф. д-р Иван Станков. Църквата е издигната изцяло с дарения на местни бизнесмени, а теренът е дарение от Община Стара Загора

Тепърва предстои зографисването на стените, за което ще бъдат необходими около 150 000 лв., съобщават местните медии. Идеята е студенти по иконография във Велико Търново да изографисат храма по време на летните си стажове.

За да започне да функционира пълноценно, църквата трябва да бъде осветена от архиерей. Старозагорският митрополит Галактион все още се възстановява от прекарания инсулт, а в началото на годината и неговият викарий епископ Инокентий беше освободен от този пост.

Великотърновският университет също строи храм, посветен на великия български патриарх и книжовник св. Евтимий. Той обаче все още не е завършен. Първата копка за него беше направена през 2003 г. по случай 610-годишнината от успението на светеца.

 


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/9qqc8 

Разпространяване на статията: