Мобилно меню

4.8571428571429 1 1 1 1 1 Rating 4.86 (14 Votes)

main bХристиянският празник Гергьовден за поредна година обедини християни и мюсюлмани от Гоцеделчевския регион и страната, които се поклониха пред чудотворната икона на светеца в манастира „Свети Георги” край Хаджидимово, където на храмовия празник всички с вяра и надежда се помолиха за здраве и благоденствие за семействата си, близките и страната.

В светата обител край Хаджидимово пристигнаха и много вярващи християни от южната ни съседка Гърция. Тази година за първи път в нощта срещу Гергьовден беше отслужено всенощно бдение. В него се включиха миряни, пристигнали преди празника, за да пренощуват в манастира, който не можа да побере всички желаещи и се наложи много от тях да пренощуват по чардаците или под открито небе.

По думите на игумена на манастира йеромонах Теофил тази година празникът е събрал много повече хора в сравнение с минали години, като броят им се увеличава с всяка изминала година.

Монасите са убедени, че наистина чудотворната икона на светеца е помогнала на много богомолци през годините, които и до ден-днешен не пропускат да посетят манастира на големия християнски празник и да запалят свещ.

Това, че манастирът "Свети Георги" край Хаджидимово е почитан и от мюсюлманите, не е случайно. За това говори преданието, според което той е построен още по турско време на нива, собственост на турчин.

На същата нива овчарят Атанас Лазаров след видение изровил изпод земята иконата на светеца. Преданието разказва, че турчинът се възпротивлявал да се копае в имота му, а още повече в него да се строи параклис, който въпреки упорството му обаче бил построен от Атанас Лазаров и съпругата му, с която заедно намерили заровената икона.

Случило се обаче така, че детето на турчина се разболяло. Водили го по доктори и знахари, но без успех. Тогава жената на турчина решила без знанието на съпруга си да го заведе в построения от Атанас Лазаров параклис, където била изложена и намерената икона, говори преданието.

Така детето на турския бей оздравяло, а майката признала, че чудото е станало, след като детето преспало в параклиса. След това свидетелство турчинът дал цялата си нива, за да бъде построен сегашният манастир "Св. Георги", който е масово посещаван и до днес както от християни, така и от много мюсюлмани.

Манастирът край Хаджидимово е претърпял пожар през 70-те години на миналия век и от пожара единствено е била спасена намерената от Атанас Лазаров ценна икона.

Много игумени на български и гръцки манастири също уважиха празника. Вечерната служба преди Гeргьовден, бдението и празничната литургия тази година бяха водени от дядо Евлогий от Рилския манастир, митрополит Тимотей от съседна Гърция и Неврокопския митрополит Серафим.

Информация и снимка: Инфомрежа.бг


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/94qxp 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.