Мобилно меню

4.6923076923077 1 1 1 1 1 Rating 4.69 (13 Votes)

20150404 123807-2От сутринта дворът на храм „Покров Богородичен” е пълен с хора, дошли за празника Вход Господен в Йерусалим (наричен още Неделя Вайа, а също и Цветница), да си вземат осветени върбови клонки, да запалят свещ и да отправят своята молитва за себе си и за близките си. По време на празничната Литургия, отслужена от председателя на храма, ик. Николай Танев, присъстваха много миряни, голяма част, от които приеха св. Причастие.

След края на тържественото богослужение, както всяка година на Цветница, се състоя откриването на изложбата на школите за деца и възрастни по иконопис и дърворезба към Енорийския център при храм „Покров Богородичен”, ръководени съответно от преподавателите Младенка Ланджева и Боян Александров. По време на откриването на изложбата г-н Димитър Спасов, ръководител на Енорийския център, поздрави всички курсисти и техните преподаватели за постоянството и голямото желание, с което работят година след година.

След официалната част на откриването, по време на празничния коктейл, гостите в препълнената зала разгледаха с интерес експозицията. „Организирането на събитие като тази изложба дава възможност, както на курсистите ни да проверят до къде са стигнали в своето развитие, така и е добър повод за много хора, които не ни познават, да прекрачат за първи път прага на нашия Енорийски център и да се запознаят с неговата дейност, което може да се окаже техния път към Бога”, сподели с нас преподавателят по дърворезба Боян Александров.

Всичките изложени днес общо петдесет и четири икони и около петнадесет дърворезби са изработени в целогодишните курсове на двете школи, които стартираха през октомври миналата година и ще приключат в края на юни. Участниците в курсовете са на различни възрасти – от деца и тийнейджъри до пенсионери. Като професии също са разнообразни – учители, юристи, счетоводители, редактори, служители в банки и др. След завършването на три годишния курс на обучение в школите, някои от тях избират да се занимават професионално с иконография и дърворезба.

Последните седмици куристите се трудиха неуморно, някои почти всяка вечер, за да довършат творбите си навреме за участие в изложбата.

За да усетят читателите на Двери творческата атмосфера, публикуваме снимков материал, както от подредената днес експозиция, така и от работния процес на школата по иконопис и подготовката в навечерието на откриването на изложбата.

На първата снимка: Икони, рисувани от децата в школата „Захари Зограф”.

Икони на възрастните курсисти иконографи:

 20150404 123649

 

Някои от дърворезбите в изложбата:

20150404 123514

Подготовката на експонатите за изложбата:

20150402 181815

20150402 182448


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/94u8c 

Разпространяване на статията: