Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

ImageProxy.mvcНова DMS кампания стартира от днес – за набиране средства за реставрация на храм-ротондата „Св. Георги” в столицата. Фондация „15 века България”, църковното настоятелство на храма и Софийска митрополия обединяват усилия в инициатива за набиране на близо 200 000 лв.

Отец Йоан, председател на църковното настоятелство, обяви на пресконференция в БТА за началото на кампанията и разказа за проблемите на най-древния храм в столицата.

Уникалният храм, който никога не е бил разрушаван, е още от 4 век. Има няколко слоя стенописи от 9, 12, 14 век и един фрагмент от 16 век. Стените около двора на храма обаче се рушат, нужна е спешна реставрация. Настоятелството вече е проучило въпроса, като има и получена оферта за реставрирането – тя е на стойност 200 хил. лв.

Отец Ангел Ангелов, протосингел на Софийската епархия, заяви, че Софийска митрополия подкрепя инициативата и кампанията има благословението на Българския патриарх.

DMS ROTONDA е текстът, който всеки гражданин може да изпрати като мобилно съобщение в подкрепа на инициативата на номер 17 777.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/94uk9 

Разпространяване на статията: