Мобилно меню

3.4 1 1 1 1 1 Rating 3.40 (10 Votes)

Image 4БСП внесе поправка в Закона за вероизповеданията, с която да бъдат спрени претенциите на религиозните общности за възстановяване на собственост на паметници на културата, археологически недвижими ценности, музеи и галерии, които в момента принадлежат на държавата или на общините. Целта на предлаганите промени е създаване на „условия за опазване, закрила и развитие на културното наследство в интерес на обществото, както и осигуряване на равен достъп на гражданите до него”. Вносители на законовата поправка са червените депутати Димитър Дъбов, Васил Антонов, Манол Генов и Димитър Димитров.

Ако промените бъдат приети, трябва да бъдат спрени периодичните претенции към Боянската църква, православни храмове в Арбанаси, Куршум джамия в Карлово и др., твърдят запознати. Текстът би засегнал и сградата на Националния археологически музей, която някога е била джамия. Очаква се поправката да срещне подкрепата на управляващите от ГЕРБ, които се обявиха „за” още в предишния парламент.

БСП прави втори опит да прокара такава поправка в Закона за вероизповеданията. В мандата на кабинета „Орешарски” няколко социалисти внесоха същия текст в парламента, но това доведе до явно напрежение между столетницата и коалиционния партньор ДПС, чиито представители не са били предупредени за законодателната инициатива. В редиците на левицата дори се появиха коментари, че истинската причина за поправката са претенциите на мюфтийството за вакъфските имоти, което ядоса хората на Лютви Местан.

При осбсъждането на законопроекта в комисии се стигна до бурни дебати, но в крайна сметка текстът на БСП за спиране на претенциите на вероизповеданията към паментници на културата бе покрепен и от ГЕРБ, и от „Атака”. Заради разпускането на 42-рия парламент обаче не се стигна до гласуване в зала.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/9dfar 

Разпространяване на статията: