Мобилно меню

4.7333333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.73 (15 Votes)

PC120469Днес неочаквано Св. Синод на БПЦ завърши есенно-зимната си сесия. Както не беше обявен дневният ред на тази сесия, така не се разбра и почти нищо от решенията на върховния орган на църквата ни. С изключение, разбира се, на скандалното решение за архим. Дионисий, което беше взето и сетне, след протеста на клир и народ, беше отказано.

Все пак днес стана известно, че заради поканата на Пловдивския митр. Николай – неизвестно защо точно – на 14 декември, Неделя на св. праотци, патриархът и синодните митрополити ще отидат в Горноводенския манастир „Св. Кирик и Юлита“, за да отпразнуват връщането на собствеността върху обителта. С това обаче ще се наруши една вековна традиция на Св. Синод на БПЦ.

На тази неделя е постановено от стари и мъдри предстоятели и архиереи на Българската православна църквата да се извършва молитвен спомен за предстоятелите, архиереите, видни клирици, дарители, ктитори на църквата ни. Извършва се св. Литургия от йерей и след това се отслужва панихида от самия патриарх и синодните архиереи. Тази година обаче традиционната панихида ще се изтегли един ден напред, в събота, 13 декември, за да могат архиереите да бъдат в неделя в манастира „Св. Кирик и Юлита“ в Горни Воден, квартал на Асенвград.

Утринната утре, събота, ще започне в 8 ч., а след нея ще се отслужат литургията и панихидата. Очаква да се да присъстват, освен патриархът, още поне няколкото митрополити, които днес присъстваха на срещата с ръководството на БАН.

Странно е също, че в синодния сайт няма обява за тази литургия и за панихидата. Но там напоследък се пропуска много нужна и полезна информация, особено щом тя не е поръчана от някой митрополит.

На този ден достъпът до богослужението в синодния параклис „Св. цар Борис“ е свободен за всички богомолци, които биха пожелали да се присъединят в молитва.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/9dwpw 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]