Мобилно меню

4.8620689655172 1 1 1 1 1 Rating 4.86 (29 Votes)

3ril06di 47 0На 9 декември от 9 ч. духовници и миряни от София и страната ще се съберат на мирно молитвено бдение пред Синодната палата. С присъствие в молитва пред сградата на Св. Синод и Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски” те се надяват да измолят Божията милост и вразумление за промяна на решението на синодните архиереи, архим. Дионисий да бъде ръкоположен за епископ на БПЦ. Участниците в молитвеното бдение призовават православните християни, които подкрепят всеобщото желание на вярващия народ за епископи в нашата Църква да бъдат избирани достойни и съвестни духовници да се присъединят към тях в утрешния ден. Отстояващите достойнството на българската църковна йерархия обещават, че по време на молитвеното бдение няма да има викове и скандирания, а само песнопения и молитви. „По този начин ще се отличаваме от вероятните провокатори, които очакваме да се появят с желание да опорочат мирното ни събрание”, казват организаторите.

За утре в 10 ч. е нарочено първото заседание на Св. Синод, след като на 28 ноември архиереите гласуваха за хиротонията на архимандрита. Решението не беше взето единодушно, а на заседанието не присъстваха всички митрополити. Това дава основания спорната кандидатура за епископ отново да бъде разгледана.

Решението за хиротонията предизвика изключително остри реакции сред духовници, миряни и общественици и внесе силен смут в църковното общество. Днес в Св. Синод бе внесена петиция срещу скандалното ръкоположение и започна електронна подписка, в която вече са се подписали около 2 000 души.

Братството на Зографския атонски манастир „Св. Георги” изпрати открито писмо срещу хиротонията на архим. Дионисий (тук). Протестно писмо срещу избора за нов епископ изпрати и Варненският инициативен комитет „За чистота в БПЦ” (тук).

Два инициативни комитета (тук и тук), в които влизат видни професионалисти, общественици и църковници, внесоха открити писма, в които са посочени богословските, правните и моралните пречки пред това, архим. Дионисий да бъде издигнат за епископ.

Представители на единия от инициативните комитети, сред които и духовният надзорник на Софийска митрополия о. Кирил Дидов, се срещнаха с Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и споделиха с него какви са основанията им да поискат преразглеждане на решението на Св. Синод.

Утре в деловодството на Св. Синод ще бъдат внесени и подписите срещу хиротонията на архим. Дионисий, събрани от вярващите в софийските храмове.

Още по темата:

Архим. Дионисий в другата му църква (снимки и видео)

Архимандрит Дионисий подготвя митинг за деня на хиротонията си (обновено)

Свещеници: „Не сме подписвали никакво писмо в подкрепа на Дионисий”


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/9dxrp 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]