Мобилно меню

4.8571428571429 1 1 1 1 1 Rating 4.86 (28 Votes)

tim.jpgСвещеници изразиха възмущението си от факта, че е злоупотребено с имената им в „Отворено писмо” до Патриарх Неофит в защита на Дионисий, което уж е написано от тяхно име. Писмото вероятно е дело на самия архим. Дионисий, защото съдържа множество правописни и богословски грешки. Обявено е, че е написано от свещениците Александър Величков, Ангел Столинчев, Йоан Попов, Любомир Мишков, йером. Никанор, монахиня Пелагия Ласкова, монахиня Фотиния.

Йеромонах Никанор заяви, че е научил от други хора, че името му стои под това писмо: „Не бих си позволил подобна простащина, макар че имам особено мнение за Дионисий. Това обаче не дава право на никой да се подписва от мое име”.

Свещеник Любомир Мишков от Самоков и монахиния Пелагия от Самоковския манастир изпратиха офицално опровержение до редакцията на Двери, че не са подписвали никакво писмо до патриарха.

„В отговор на ваша публикация от 6 декември 2014 г. „Отворено писмо” в подкрепа на архимандрит Дионисий свещеник Любомир Мишков и монахиня Пелагия заявяваме пред Вашата редакция, че ние не сме подписвали никакво писмо – нито в подкрепа на архим. Дионисий, нито срещу неговата хиротония. Не сме и нямаме намерение да се бъркаме в кадровата политика на Светейшия Български патриарх и решенията на Светия Синод. Господ Иисус Христос да вразуми и умъдри всички ни”.

Коментар на редакцията: Слагането с лекота на чужди подписи съпътства дейността на Дионисий през годините. Скандали и протести за фалшифицирани интервюта, подписи, изявления изобилстват в епархиите, в които пребивава: като се започне с фалшиви интервюта от името на Доростолски митр. Иларион до вестниците в подкрепа на архонтите и се стигне до фалшифицирания подпис на Западноевропейския митр. Симеон – отново в същата връзка.

Показателен за зависимостите в нашата църква е фактът, че въпреки злоупотребата с подписа му йеромонах Никонор държи на своето „особено мнение”. Не може да не буди учудване обаче фактът, че йеромонахът, който отговаря за финансирането на проектите на БПЦ от еврофондовете и който е бивш финансов брокер, има доверие в клирик, който с такава лекота слага чужди имена, включително и на йером. Никанор, под различни документи.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/9dx49 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]