Мобилно меню

4.7241379310345 1 1 1 1 1 Rating 4.72 (29 Votes)

60975564Варненският инициативен комитет „За чистота в Българската православна църква”, който беше сформиран преди година във връзка със скандалния избор на еп. Борис за Варненски митрополит, днес изпрати протестно писмо до Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и Св. Синод на БПЦ. От Инициативния комитет изразяват несъгласие с решението архим. Дионисий да бъде хиротонисан за епископ на БПЦ. В протестното писмо се посочва, че този избор е показателен за „дълбоката системна криза в начина на издигате на духовници в епископски сан в Българската православна църква”. Инициативният комитет изтъква, кои са основните принципи на църковния живот и по какъв начин кандидатурата на архим. Дионисий ги нарушава.

В писмото се акцентира върху това, че изборът на епископ става „със съгласието на всички епископи на областта, а не с мнозинство. Този основен църковен принцип при изборите на нови епископи гарантира, че самите епископи ще опазват съвестно апостолските редици и няма да допускат в тях хора, които нямат съвършен по Бога живот”. Посочвайки това правило на Първия вселенски събор, от инициативния комитет във Варна се надяват, че на заседанието си на 9 декември Св. Синод ще преразгледа въпроса с хиротонията на архим. Дионсий.

В навечерието на сесията на Св. Синод Инициативният комитет свиква пресконференция по случая с архим. Дионисий, която ще се състои на 8 декември от 11 ч. в храм „Св. Архангел Михаил” във Варна.

Публикуваме пълния текст на писмото:

Ваше Светейшество,

Ваши Високопреосвещенства,

Събитията през последната година, свързани с изборите за нови епархийски архиереи, както и новите епископски ръкоположения през този период показаха дълбоката системна криза в начина на издигане на духовници в епископски сан в Българската православна църква.

Основен принцип на църковния живот е на върха на духовната йерархия да се издигат най-духовните, най-украсените с монашески добродетели и най-примерните чеда на Църквата. Този принцип днес се замества с административно издигане на хора, които нямат реален монашески опит, изграден от живот в манастирско братство под ръководството на опитен старец.

В същото време в списъка на епископите на БПЦ, т. е. на бъдещите епархийски архиереи, продължават да стоят имената на опетнени със скандали личности, срещу които не се произвежда църковно следствие и които утре в това си църковно битие ще бъдат кандидати за митрополитска длъжност.

Всичко това е последица от нарушаването на основния принцип на духовния живот, който изисква епископите да бъдат посочени от Бога заради техния съвършен живот или издигнати от народа – пак по Божието свидетелство и прослава, чрез признанието на техните духовни дарове от църковния народ.

В приложение на този принцип Уставът на БПЦ изисква:

- Кандидатите за епископи да не са незрели в духовно отношение и да са украсени с монашески добродетели.

За съжаление целият духовен опит в монашески живот на някои кандидати се свежда до пострижението и ръкоположението в манастир, който много често е или женски, или напълно празен. Следва кратко игуменство в празен манастир, завършване на висше образование и административни послушания извън манастира.

Ако монашески опит се трупаше в празните манастири, университетите и в администрацията на митрополиите, светите отци щяха да предвидят тези случаи в каноните на Църквата.

За съжаление в Българската православната църква има само няколко мъжки монашески братства, съответстващи на църковното предание и на критериите на Устава на БПЦ, където монашеският живот се извършва в послушание, труд и молитва.

- Да не се ръкополага епископ без епархия.

Нарушаването на този основен принцип води до унижаване на епископското достойнство, при което епископите се занимават с административни задължения, нямащи нищо общо с тяхната апостолска власт и приемство. Епископите без епархия нямат власт над никого и съответно не са епископи. Епископите без епархия не участват в заседанията на Светия Синод и в заседанията на епархийските съвети на епархиите, където са зачислени. Така те губят своя личен авторитет пред християнския народ и живеят в очакване да почине някой митрополит, за да получат „евентуално” реална епископска власт. Докато чакат това да се случи, те в повечето случаи внимават да не взимат решения и да не изказват мнения без позволение на митрополитите, за да не загубят тяхното благоволение. Така едни епископи се оказват подчинени на други.

Всичко това е грубо извращаване на църковните и съборните принципи.

От друга страна, каноните на светата Църква изискват новите епископи да бъдат избирани със съгласието на всички епископи на областта, а не с мнозинство. Този основен църковен принцип при изборите на нови епископи гарантира, че самите епископи ще опазват съвестно апостолските редици и няма да допускат в тях хора, които нямат съвършен по Бога живот. Изборът на епископи без съгласието на всички епископи от областта според 4 правило на Първия вселенски събор е неканоничен.

С голяма болка наблюдаваме, как чрез нарушаване на устава на БПЦ и чрез използване на вратичките в него изключенията в духовния живот се превръщат в правило при административното и кариерно издигане на новите епископи на БПЦ.

Казусът с архимандрит Дионисий показва всички тези пороци на системата за издигане на монаси без духовен авторитет и монашески опит и заместването на тези качества с кариерно издигане по административните стъпала в някоя митрополия или в администрацията на Св. Синод.

Да не допускаме разкол и противопоставяне между духовния живот и йерархията, защото това никога не е в полза на йерархията.

Защото хората винаги следват истинските духовници, независимо от длъжността и сана им.

Реакциите на църковния народ в нашата поместна църква през последната година показаха, че той различава и познава поименно всички достойни монаси и свещеници, и архиереи, и не може да бъде принуждаван насилствено да приема административни решения, които противоречат на реалната църковна действителност.

Замяната на духовните с административни критерии при издигането на епископи заплашва да превърне Българската православна църква от духовна институция в административен апарат, в който епископската власт е обсебена от недостойни хора, които произвеждат духовни чеда и епископи по свой образ и подобие, а любовта към съвършения живот в Христа е заменена от кариеризъм и угодничество.

Ваши Високопреосвещенства, призоваваме Ви чрез обща грижа на клир и народ за възраждане на енорийския и манастирския живот, да работим за израстването на ново поколение достойни духовници и пастири на Българската православна църква.

От името на Инициативен комитет „За чистота в Българската православна църква”:

Иван Панайотов

Лиляна Савова

Веселина Савова

Явор Георгиев

Борислав Аврамов

Георги Манолов

Венцислав Георгиев


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/9dxuy 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]