Мобилно меню

4.6451612903226 1 1 1 1 1 Rating 4.65 (62 Votes)

carnogorski-manastirДнес ръководството на Гигинския манастир е изпратило официално открито писмо до Сливенския митр. Йоаникий, в което изразява възмущението си от „просветната” дейност на клирика на Сливенска епархия свещ. Божидар Главев, който от години в своя сайт си позволява да помества статии, които са открити хули и клевети срещу известни богослови, църковни автори и дори светци. За източници се ползват маргинални руски сайтове, нямащи признание на каноничната църква. Сега перото на свещеника е насочено срещу преп. Силуан Атонски, който в православния свят се почита като светец. През годините статиите в сайта на о. Главев предизвикват смут и объркване сред православните християни, особено сред начинаещите, но епархийският му архиерей в лицето на митрополит Йоаникий до този момент не е вземал мерки. Може би причината е, че той е популярен и атрактивен за медиите, които често пишат за него като бивш рок-певец.

Монасите в Гигинския манастир са силно засегнати от хулите срещу св. Силуан Атонски – още повече, че в техния манастир се намира единственият досега у нас параклис, посветен на известния светогорски подвижник. В своето открито писмо монасите от Гигинския манастир настойчиво молят владиката да даде „нужните наставления” на своя клирик, защото този път той се опълчва срещу почитането на светец, вписан и в църковното календарче на БПЦ, което пък, както е известно, се изработва под ръководството на Сливенския митр. Йоаникий, изпълняващ и длъжността Директор на Синодалното издателство. Откритото писмо е изпратено и до официалния сайт на Св. Синод, но там вероятно няма да бъде поместено.

Публикуваме целия текст на писмото на монасите от Гигински манастир:

Ваше Високопреосвещенство,

Поводът да се обърнем към Вас е продължаващата кампания, която Вашият клирик свещеник Божидар Главев води срещу почитането на преп. Силуан Атонски като светия и косвено – срещу нашата обител.

Свети Силуан Атонски († 1938 г.) е канонизиран от Вселенската патриаршия през 1987 г. и е включен в календарчето на БПЦ под дата 11 септември. На негово име са посветени не малък брой църкви и параклиси по целия свят, вкл. в метоси на светогорските монастири в Гърция.

През 2011 г. с благословението на приснопаметния Светейши наш отец Максим, Софийски митрополит и Български патриарх, в манастира ни беше осветен нов параклис в чест на св. Силуан.

Приблизително оттогава в информационния интернет-сайт на свещеник Главев „Бъди Верен” непрекъснато излизат публикации, насочени срещу преп. Силуан Атонски, изпълнени с хули и клевети по адрес на светеца. Вашият клирик, дядо Иоаникий, нарича човека, когото Вие в качеството си на отговорник за съставяне на църковното календарче сте поставили в списъка на почитаните светии, с определенията „лъжесветец”, „еретичестваща персона”, „опрелестен монах” и др. под. Тези публикации водят до объркване и сериозно смущение сред някои вярващи.

Тук не е мястото да се спираме обстойно на несъстоятелността на тези хули. Факт е, че „възмущението” на Главевци идва от това, че св. Силуан ни призовава да имаме любов към всички човеци, в т. ч. и неправославно вярващите и грешниците. Не можело така, било противно на Божията правда. Но в Писанието не четем ли: „Бог толкова обикна света, че отдаде Своя Единороден Син, та всякой, който вярва в Него, да не погине, а да има живот вечен” (Иоан 3:16)? Именно за това нещо се моли св. Силуан и ни призовава и нас да се молим така.

Но има хора, които обичат да скриват злобата си към ближния под различни благовидни претексти. Старостилната общност на дядо Фотий те мразят под канонична маска, Вселенската патриаршия и гръкоезичните църкви мразят под маската на борба с икуменизма, несъгласните със собствените им разбирания мразят под маската на антимодернизъм… Списъкът може да бъде безкраен.

Дядо Иоаникий, считаме, че в болното ни от омраза общество подобна „проповед” не е полезна. Заради това се обръщаме към Вас с молба, като правоправещ архиерей на Сливенската св. митрополия, да попитате служещия в „новостилна” поместна църква автор на статия, озаглавена „Новостилният разкол”, смята ли той да уважава авторитета и решенията на каноничната църковна власт? И да му дадете нужните наставления.

Целуваме архиерейската Ви десница и оставаме на Ваше Високопреосвещенство смирени в Христа молитствуватели,

Братството на монастира „Св. Козма и Дамян” край с. Гигинци


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/96ccc 

Разпространяване на статията: