Мобилно меню

4.8571428571429 1 1 1 1 1 Rating 4.86 (7 Votes)

featured-bulgaria-31-alexander-nevski-churchСпоред вестник „Преса” след 25-годишни спорове за собствеността на храм-паметника „Св. Александър Невски” държавата и църквата вече са си „стиснали ръцете”, т. е. договорили са се за решаване на спора. До дни Патриаршеската катедрала ще бъде вписана като публична държавна собственост, съобщава „Преса”. Областният управител на София Росен Малинов вече е задвижил процедурата по издаване на документа, след като преди седмица е получил писмо от Министерството на културата. В момента Агенцията по вписванията проверява правните основания за вписването на храма като държавна собственост.

Очаква се на следващото заседание на кабинета на 1 октомври министрите да прехвърлят катедралата на Св. Синод. Така Георги Близнашки ще остане в историята като премиера, решил този казус.

До тази развръзка се стигна, след като митрополитите се съгласиха на условията, които премиерът им постави за криптата към храма. Там от години е изложена най-голямата колекция от православни икони у нас. Помещението също ще стане църковно, но за него ще бъде сключен 25-годишен договор с Министерството на културата. Така Националната художествена галерия ще продължи да го ползва. От висшия клир поискали там да не бъдат организирани събития с алкохол.

„Решихме, че можем да се съгласим на тези условия, защото искаме нотариален акт”, коментира за „Преса” Ловчанският митр. Гавриил.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/96cfh 

Разпространяване на статията: