Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

orig 496386 bgМного свещеници искат да дарят средства, някои дори го направиха, каза Варненският и Великопреславски митр. Йоан след заупокойната молитва в памет на жертвите, цитиран от в-к „Стандарт”. „Те пожелаха да има и сметка на самата митрополия и ще направим. Уверявам ви, че парите ще отидат там, където трябва”, допълни той. Дядо Йоан призова да се загърбят разправиите за това, чия е вината за катастрофата. Той се обърна към близките на загиналите: „Запазете вярата си в Бога и чувството на скръб не го обръщайте в ропот”.

Президентът Росен Плевнелиев пък каза, че няма място за „вайкане, има място за целенасочен и солидарен труд”. „Сега не е време за политизиране и за отиграване на ситуации, а всеки, независимо от цвят и партийна принадлежност, да покаже отношението си към своя народ. Аз ще се върна пак, да видя какво е свършено”, каза президентът.

Ситуацията е трагична, каза тази сутрин митрополит Йоан за БНТ. Той има уверението на християни, че ще съдействат и помогнат. Владиката отбеляза, че сега най-важното е да се помогне на хората с това, от което имат нужда. Той ще присъства на заседанието на общинския съвет във Варна и там също ще се рашава как да се помогне на пострадалите съвсем конкретно.

Варненският владика подчерта, че помощ и подкрепа са оказали духовници от цялата страна, включително и от други поместни православни църкви.

Митрополитът е готов да приеме 13 семейства, които са останали без дом след наводненията в квартал „Аспарухово”. Те ще бъдат настанени в митрополитската вила в местността „Траката”. Варненска митрополия също се включи в събирането на средства за пострадалите от наводнения със собствена дарителска сметка:

ПИБ – клон Варна

IBAN: BG93FINV91501000144209 – в лева

BIC: FINVBGSS

и

IBAN: BG82FINV91501000144213 – в евро

BIC: FINVBGSS

Средствата ще бъдат предоставени на нуждаещите се с благословението на митрополита и под негов надзор. Банковите сметки са обявени и на сайта на митрополията.

Снимка: Булфото


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/9w63d 

Разпространяване на статията: