Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (9 Votes)

Image 4135478 126На 22 юни в храма на Бачковския манастир беше въдворен новият игумен на св. обител. Русенският митр. Наум оглави празничната св. Литургия и официално обяви архимандрит Симон за нов игумен на Бачковския манастир, като му връчи игуменската патерица (тояга или посох на руски). О. Симон не е "спуснат" отвън за игумен, както често става, а е член на манастирското братство и според неговите думи половината от 44-годишния му живот е минал в св. обител. Дълги години той е библиотекар на манастира и затова сега една от главните му задачи е категоризирането на библиотечния фонд, който съдържа 12 000 тома. Предстои манастирът да кандидатства за финансиране от фондация „Глобални библиотеки – България”, субсидирана от фондацията „Бил и Мелинда Гейтс”. Скоро ще стартира и сайт на обителта.

Подготвя се ремонт на старата църква в манастира, прочута с фреските на Захарий Зограф. Ще се започне от покрива на храма, който беше показан преди време с покарали дръвчета по него. Предстои финализиране на реставрацията на чудотворната икона на св. Богородица, която в момента се намирала в гръцка лаборатория.

По време на св. Литургия в манастирския храм, в която взеха участие също така и епископите Месемврийски Яков и Главиницки Йоан, пребиваващи през последната година на покой в обителта, митрополит Наум въздигна в архимандритски чин брата на св. обител йеромонах Павел (Желязко Тенев). О. Павел е дългогодишен преподавател в Софийската духовна семинария, отдал е целия си живот на служение на Църквата и обучение на новите й кадри.

От злокобната нощ на четвъртък срещу петък миналата седмица, всеки ден монасите в Бачковския манастир се молят за упокоение на душите на загиналите при наводнението във Варна и Добрич и за сили на живите. Според архимандрит Симон, цитиран от агенция БГНЕС, това, което се случи в морския град, не е Божие наказание, а изпитание, пратено ни, за да изпита нашите сили и способности да се обединим.

При въдворяването си архимандрит Симон обяви възстановяването на една традиция отпреди век – в нощта срещу 15 август, когато е храмовият празник на манастира, ще има всенощно бдение. Той се обърна към медиите за съдействие да осигурят видеостена, на която всички миряни, дошли да прекарат нощта в молитви в манастира, да следят какво се случва в храма.

От Средновековието още славата на Бачковския манастир се е разнасяла по цял свят. „Надявам се, че десетвековният манастир ще има и светло бъдеще”, каза о. Симон.

Снимка: 24 часа


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/9w63p 

Разпространяване на статията: