Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (18 Votes)

83a1055b0913448080cf0f629570eec9На 25 юни се навършват 40 дни от внезапната кончина на проф. д-р Борис Ланджев, член на енорията на столичния храм „Покров Богородичен”. Панихидата за упокоение на душата на Борис ще бъде отслужена от храмовото свещенство от 17 ч. на 25 юни в енорийския му храм. Семейството му кани всички негови приятели, колеги, близки да се присъединят към молитвите им за Борис Ланджев.

Няколко дни след смъртта си той получи званието професор на Юридическия факултет на УНСС. В негова памет и на негово име беше учредена стипендия за университетски преподаватели за обучение в Залцбург. Стипедията е учредена от Център по международни правни изследвания (Center for International Legal Studies – CILS) със седалище в гр. Залцбург, Австрия. Центърът си партнира с Юридическия факултет на УНСС и координатор на сътрудничеството години наред е именно Борис Ланджев.

Смъртта му е загуба не само за неговото семейство, близки, колеги, но и за цялата енория на храм „Покров Богородичен”. На него е посветено стихотворението на Невелина, близка приятелка на Борис и съпругата му Младенка, което тя иска да сподели с всички, които познаваха Борис и сега тъгуват за него:

Не можем да повярваме, че отлетя.

Така боли от опустялото ти място в храма.

Изпращаме те в твоя вечен път,

Приятелю –

с неизразима болка.

Завинаги в сърцата ни оставаш:

като голяма светла птица.

Летиш

по пешеходните пътеки –

към Храма,

към университета

и към дома си в Хиподрума

по маратонки, с вечните си книги…

Безкрайно точен, ведър и вглъбен –

пристигащ в нужния момент,

за да поемеш плащеницата,

въпроса в нечий поглед

или поредната икона на Младенка…

Сега пое небесната пътека.

Навярно сам Христос те е повикал…

А ние ще сме с теб във всяка литургия

И в ежедневните молитви за душата ти.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/9wuyc 

Разпространяване на статията: